KAWENTENAN ANGGAH UNGGUHIN BASA BALI RING ASPEK MABEBAOSAN SISIA KELAS IX A1 SMP NEGERI 1 SINGARAJA - ., Komang Suburna; ., Ida Ayu Sukma Wirani, S.S. M.Pd; ., Prof. Dr.Ida Bagus Putrayasa,M.Pd (Jurnal Pendidikan Bahasa Bali Undiksha, 2015)
Penelitian ini bertujuan (1) mendeskripsikan penggunaan anggah ungguhin basa dalam aspek berbicara siswa kelas IX A1 SMP Negeri 1 Singarajadan (2) mendeskripsikan kendala-kendala yang dialami dalam menggunakan anggah ungguhin basa oleh siswa Kelas IX A1 SMP Negeri 1 Singaraja. Metode penelitin ini menggunakan deskriftif kualitatif. Subjek dalam penelitian ini adalah siswa kelas IX A1 SMP Negeri 1 Singaraja. Objek penelitiannya adalah penggunan anggah ungguhin basa dalam aspek berbicara. Pengumpulan data dalam penelitian ini menggunakan metode observasi, dan metode wawancara. Hasil penelitan ini menunjukan bahwa penggunan anggah ungguhin basa dalam aspek berbicara oleh siswa kelas IX A1 SMP Negeri 1 Singaraja, masih menggunakan bahasa bali umum dengan persentase 52%. Kendala-kendala yang di alami siswa dalam menggunakan anggah ungguhin basa adalah susahnya siswa membedakan antara bahasa singgih dan bahasa kasar, siswa mengatakan pada saat apa dan bagaimana menggunakan bahasa singgih dan bahasa sor. karena kami jurusan bahasa bali dan penelitian ini menggunakan bahasa bali sehingga saya melampirkan abstrak bahasa bali. Tetilikan puniki matetujon nlatarang (1) kawentenan anggah-ungguhin basa ring aspek mabebaosan sisia kelas IX SMP Negeri 1 Singaraja lan (2) nlatarang kapiambeng sane karasayang ritatkala mabebaosan nganggen anggah-ungguhin basa olih sisia kelas IX A1 SMP Negeri 1 Singaraja.Tetilikan puniki nganggen palihan tetilik deskriftif kualitatif. Sane dados jejering ring tetilikan puniki inggih inggih punika sisia kelas IX A1 SMP Negeri 1 Singaraja, Penandang tetilik ring tetilikan puniki kawentenan anggah-ungguhin basa ring aspek mabebaosa. Rikala mupulang data piranti sane keanggen penilik inggih punika metode observasi, lan Wawancara. .Pikolih sane penilik polihang rikalaning nilik kawentenan anggah ungguhin basa olih sisia kelas IX A1 SMP Negeri 1 Singaraja ngangen basa kepara 52% nika kabaoskantun ajeg, punika kapolihang saking bebaosan guru sareng sisia lan bebaosan sisia pantaraning sisia. Pikobet sane karasayang olih sisia kelas IX A1 SMP Negeri 1 Singaraja inggih punika Indik kaweruhan â€œminayang undagan-undagan anggah ungguhin basaâ€Para sisia taler maosang durung midep ngenenin indik minayang undagan-undagan angah-unguhin basa sakadi, basa singgih lan basa sor. Para sisia durung uning ritatkala napi ngangen basa singgih lan ritatkala napi ngangen basa sor. Kata Kunci : penggunaan anggah ungguhin basa, kendala This study aims to (1) describe the use of bases in the aspect anggah ungguhin talking A1 class IX students of SMP Negeri 1 Singaraja and (2) describe the constraints experienced in the use of language by students anggah ungguhin IX Class A1 SMP Negeri 1 Singaraja. This experiment method uses descriptive qualitative. Subjects in this study were students of class IX A1 SMP Negeri 1 Singaraja. The object of research is the use of language in the aspect anggah ungguhin speak. Collecting data in this study using the methods of observation, and interviews. The results of this research showed that the use of anggah ungguhin languages spoken by students in aspects of class IX A1 SMP Negeri 1 Singaraja, Bali still use a common language with a percentage of 52%. Constraints on the student experience in using anggah ungguhing language is difficult to distinguish between language students singgih and coarse language, the students say at what time and how to use the language and the language singgih sor.keyword : anggah unguhin use alkaline, constraints