ANGGAH-UNGGUHING BASA BALI RING PARUMAN DADIA PASEK GELGEL, DESA ADAT PENGLATAN, KECAMATAN BULELENG, KABUPATEN BULELENG - ., Widiari Luh; ., Dra. Made Sri Indriani, M.Hum.; ., Ida Bagus Made Ludy Paryatna, S.S. (Jurnal Pendidikan Bahasa Bali Undiksha, 2016)
Tetilik puniki matetujon nlatarang indik (1) kawentenan anggah-ungguhing basa Bali ring paruman Dadia Pasek Gelgel Desa Adat Penglatan (2) sane ngawinang anggah-ungguhing basa Bali kaanggen ring paruman Dadia Pasek Gelgel, (3) rasa basa sane akeh kaanggen olih krama Dadia Pasek Gelgel. Jejering tetilik puniki inggih punika Krama Dadia Pasek Gelgel Desa Adat Penglatan. Panandang tetiliknyane inggih punika kawentenan anggah-ungguhing basa Bali, sane mawinan wentennyane anggah-ungguhing basa Bali lan rasa basa sane akeh kaanggen rikala paruman ring Dadia Pasek Gelgel. Tetilik puniki nganggen palihan tetilik deskriptif kualitatif. Ring tetilik puniki nganggen tetiga kramaning mupulang data inggih punika: 1) kramaning pratiaksa, 2) kramaning saduwicara, 3) kramaning dokumentasi lan suara basa. Data tureksa sane kanggen minakadi: 1) Data sane Kajudi, 2) Data sane Katur, 3) Tetingkesan. Pikolih ring tetilik puniki inggih punika (1) kawentenan anggah-ungguhing basa Bali ring paruman Dadia Pasek Gelgel, inggih punika: basa Bali Alus Sor, basa Bali Alus Mider, basa Bali Madia, basa Bali Andap miwah basa Bali Campur. (2) pakrana sane ngawinang anggah-ungguhing basa Bali kaanggen ring Paruman Dadia Pasek Gelgel, inggih punika: 8 unsur sane patut kauratiang, minakadi, genah lan galah, pamilet tutur, tetujon bebaosan, unteng bebaosan, nada bebaosan, piranti bebaosan, norma bebaosan lan wentuk bebaosan. (3) rasa basa sane pinih akeh kaanggen olih krama Dadia Pasek Gelgel ri kala paruman inggih punika basa Bali Madia sane akeh bebaosannyane 12 utawi 42,9 %. Panilik ngaptiang mangda panilik sane tiosan prasida nglanturang tetilik puniki lan prasida ngrajegang basa Bali druene.Kata Kunci : anggah-ungguhing basa Bali, paruman. This study has the objective describes (1) the state of grammar Bali in Paruman Dadia Pasek Gelgel Village People Penglatan (2) which causes the grammar Bali language used in Paruman Dadia Pasek Gelgel, (3) the language most widely used by people Dadia Pasek Gelgel , The subject of this research is Dadia Pasek Gelgel Penglatan Village. Object of research is a state grammar Bali language, which led to their grammar Pasek Bali in Paruman Dadia Gelgel and flavor bases are most widely used in Paruman Dadia Gelgel Pasek. This research uses descriptive qualitative research. In this study using three methods of data collection, namely 1) the method of observation, 2) interviews, 3) the method of documentation and the sound of the language. Analysis of the data used, such as 1) Data identification, 2) Data classification, 3) Conclusion. The results of this research were 1) the state of governance in the Balinese language Paruman Pasek Gelgel Dadia Village People Penglatan is Bahasa Bali Alus Low (ASO), Bahasa Bali Alus Mider, Alus Bali English Medium (Madia), English and Bahasa Bali Bali Andap Mix. 2) which causes the system Balinese language used in Paruman Dadia Pasek Gelgel are eight elements that must be considered, such as the place and time, participants, objectives, topics, notes, instruments, norms and forms of speech. 3) the language most widely used by people Dadia Pasek Gelgel when Paruman is Bahasa Bali Alus Average amount percakapannyane 12 or 42.9%. Researchers hope that other researchers can continue this study and in order to preserve our Balinese languagekeyword : grammar Balil language, paruman