SOR SINGGIH BASA BALI BENDEGA MAGAMA ISLAM RING BANJAR KAUMAN,KECAMATAN SERIRIT,KABUPATEN BULELENG - ., Made Ayu Ningsih; ., Dr. I Ketut Paramarta, S.S.,M.Hum.; ., Prof. Dr. I Nengah Martha,M.Pd (Jurnal Pendidikan Bahasa Bali Undiksha, 2016)
Tetilik puniki matetujon nelatarang indik (1) Kawentenan panganggen Sor Singgih basa Bali olih bendega magama Islam ring banjar kauman, Desa Pakraman Pengastulan,Kecamatan Seririt,Kabupaten Buleleng lan (2) Pawesana sane ngawinang Para Bendega maagama Islam ring banjar kauman, Desa Pakraman Pengasttulan, Kecamatan Seririt, Kabupaten Buleleng.Tetilik puniki nganggen palihan tetilik deskriptif-kualitatif. Penandang ring tetilik puniki inggih punika sor singgih basa Bali lan jejeringnyane bendega maagama Islam. Tetilik puniki ngangen kalih kramaning mupulang data inggih punika pratiaksa lan sadu wicara. Data tureksanyane (1) reduksi data (2) Pangwedar data (3) Panyutetan. Pikolih ring tetilik puniki inggih punika (1) kawentenan Sor Singgih basa Bali Bendega Magama Islam ring banjar Kauman, Desa Pakraman Pengastulan. (2) Pawesana sane ngawinang Bendega maagama Islam ngangen sor singgih basa Bali.Pikolih ngeninin indik kawentenan sor singgih basa Bali Bendega magama Islam ring banjar Kauman, Desa Pakraman Pengastulan, Kecamatan Seririt, Kabupaten Buleleng inggih punika wenten bebaosan ka lima bendega punika, a)Ring bebaosan kapertama, kapolihang wenten 6 lengkara Alus Singgih lan 3 lengkara Andap. b) Ring bebaosan kaping kalih , kapolihang wenten 3 lengkara Alus Madia, 12 lengkara andap c) Ring bebaosan ketiga, kapolihang wenten lengkara 6 lengkara alus mider, lan 39 lengkara andap.c) Ring bebaosan kaempat kapolihang wenten 53 lengkara andap d) Ring bebaosan kalmia kapolihang wenten 17 lengkara Andap..Pamicutetnyane wenten kaangen sor singgih basa Bali olih bendega magama Islam punika mapaiketan sareng genah, galah lan normal.Saranyane mangde para jana ring pakraman punika uning pengangen sor singgih basa Bali sane becik. Kata Kunci : Sor Singgih Basa Bali, Bendega Maagama Islam This research aimed to describe : (1) The use of Sor Singgih in Balinese Language spoken by Moslem fisherman at Banjar Kauman, Pengastulan Village, Seririt District, Buleleng Regency. (2) The factor which caused the Moslem fisherman used Sor Singgih in Balinese Language. The obtained data analyzed descriptive – qualitative. The present study used two research methods, such as observation and interview.The data analyses used in this research as follows:(1) Reduction data, (2) Descriptive data, (3) Conclusion. The result of this research could be seen: (1)The use of Sor Singgih in Balinese Language spoken by Moslem fisherman at Banjar Kauman, Pengastulan Village, Seririt District, Buleleng Regency. There were four kinds of Sor Singgih used, such as Alus Singgih, Alus Madia, Alus Mider and Andap Language. Based on the first conversation, it is found 6 sentences of Alus Singgih and 3 Andap sentences. From the second conversation, it is found 3 sentences of Alus Madia and 12 Andap sentences. Based on the third conversation, it is found 3 sentences, 6 sentences of Alus Mider and 39 Andap sentences. There were 53 sentences in the fourth conversation and 17 Andap sentences found in the fifth conversation. Based on the result of this research, it could be concluded that the factors which caused Moslem fisherman used Sor Singgih in Balinese Language such as, time, place and regulation.keyword : Sor Singgih of Balinese language, Moslem Fisherman