SESELEH WANGUN MIWAH KASUKSMAN AJAH-AJAHAN PAWATEKAN RING GEGURITAN MANTRI SANAK LIMA - ., Ni Komang Cahayuningsih; ., Ida Bagus Putra Manik Aryana, S.S., M.; ., Drs.I Gede Nurjaya,M.Pd (Jurnal Pendidikan Bahasa Bali Undiksha, 2015)
Penelitian ini bertujuan untuk: (1) mendeskripsikan struktur geguritan Mantri Sanak Lima, (2) mendeskripsikan nilai pendidikan karakter dalam geguritan Mantri Sanak Lima. Subjek penelitian dalan penelitian ini yaitu geguritan Mantri Sanak Lima. Dalam pengumpulan data menggunakan metode dokumentasi. Data yang terkumpul dianalisis dengan menggunakan metode deskriptif kualitatif. Hasil penelitian menunjukkan hal-hal sebagai berikut: (1) struktur intriksik dan ekstrinsik dalam geguritan Mantri Sanak Lima. Struktur intrinsik meliputi: tema, alur, latar, tokoh dan penokohan, sudut pandang, amanat, dan gaya bahasa. Dalam unsur ekstrinsik meliputi: nama pengarang, kapan karya sastra tersebut dibuat, pesan yang disampaikan pengarang, dan bagaimana pandangan masyarakat saat membaca karya sastra. (2) Nilai pendidikan karakter dalam geguritan Mantri Sanak Lima terdapat lima belas (15) nilai pendidikan karakter yaitu sadar diri, religius, disiplin, tanggung jawab, mandiri, respek, santun, kerja keras, berorientasi tindakan, tangguh, pluralis, percaya diri, suka menolong, cerdas, dan berpikir kritis, kreatif, dan inovatif. Karena skripsi jurusan Pendidikan Bahasa Bali menggunakan skripsi bahasa Bali maka saya lampirkan abstrak berbahasa Bali Tetilik puniki matetujon mangda prasida nelatarang: (1) wangun (struktur) geguritan Mantri Sanak Lima, (2) kasuksman ajah-ajahan pawatekan (nilai pendidikan karakter) ring geguritan Mantri Sanak Lima. Subjek ring tetilikan puniki inggih punika Geguritan Mantri Sanak Lima. Kramaning mupulang data punika nganggen kramaning dokumentasi. Data sane sampun mapupul kaselehin nganggen kramaning deskriptif kualitatif. Pikolih lan tetepasan sane kapolihang ring tetilik puniki inggih punika: (1) wangun intrinsik miwah ekstrinsik ring geguritan Mantri Sanak Lima. Struktur intrinsik punika, minakadi: unteng, lelintihan, genah carita, pragina lan pawatekan pragina, pangresep, pabesen, miwah paribasa. Ring wangun ekstrinsik punika, minakadi: sira pangawinyane, pidan karya sastra punika kakaryanin, napi tetujon karya sastra punika kakaryanin, lan punapi pikenoh krama ring sajeroning ngwacen karya sastra. (2) Kasuksman ajah-ajahan pawatekan ring geguritan Mantri Sanak Lima. Punika madaging molas (15) kasuksman ajah-ajahan pawatekan, minakadi: eling ring padewekan (sadar diri), sradha bhakti (religius), pageh ring padewekan (disiplin), sutindih ring swadarma (tanggung jawab), swasta guna (mandiri), respek, alep (santun), pageh makarya (kerja keras), berorientasi tindakan, pageh (tangguh), pluralis, pageh ring padewekan (percaya diri), seneng mapitulung (suka menolong), wikan (cerdas), lan limbak ring papineh (berpikir kritis, kreatif, dan inovatif).Kata Kunci : Geguritan, struktur, dan nilai pendidikan karakter This study aimed to (1) describe the structure of geguritan Mantri Sanak Lima, (2) describe the value of character education in geguritan Mantri Sanak Lima. Role of research subjects in this study was geguritan MantriSanak Lima. Dokumentation method was used in collecting the data. The data obtained were analyzed using deskriptive qualitative method. The results showed that: (1) extrinsic an intrinsic structure in geguritan Mantri Sanak Lima. Intrinsic structure consisted of: theme, plot, setting, characters and characterization, point of view, mandate, and style. Extrinsic structure consisted of: the name of the author, when literature was created, the author's message, and how the view community while reading literary works. (2) The value of character education in geguritan Mantri Sanak Lima 15 consisted of the value of self-aware character education, religion, discipline, responsibility, self-reliance, respect, mannera, hard work, action-oriented, tough, pluralist, self confidence, hepl, intelligent, and critical thinking, creative, and innovative.keyword : value of geguritan, structure, and character education