MUSTIKA AJAH-AJAHAN PAWATEKAN RING NASKAH DRAMA CALONARANG "NIRCAYA LINGGA KAPRALINA" KELAS A ANGKATAN 2012 JURUSAN PENDIDIKAN BAHASA BALI - ., Nyana Kesuma I Gde; ., Ida Bagus Putra Manik Aryana, S.S., M.; ., Drs. Gede Gunatama, M.Hum. (Jurnal Pendidikan Bahasa Bali Undiksha, 2015)
Tetilikan kualitatif puniki matetujon nlatarang indik (1) wangun naskah drama calonarang â€œNircaya Lingga Kapralinaâ€; (2) mustika ajah-ajahan pawatekan sane wenten ring naskah drama calonarang â€œNircaya Lingga Kapralinaâ€ lan; (3) penampen mahasisia kelas A angkatan 2012 majeng ring drama sane kasolahang.. Subjek tetilikan puniki inggih punika naskah drama calonarang â€œNircaya Lingga Kapralinaâ€. Objek tetilikan puniki inggih punika wangun lan mustika ajah-ajahan pawatekan ring naskah drama calonarang â€œNircaya Lingga Kapralinaâ€. Ring tetilik puniki nganggen kalih kramaning mulpulang data inggih punika (1) kramaning dokumentasi lan; (2) kramaning sadu wicara (wawancara). Data tureksa sane kaanggen minakadi: (1) nyelehin data (2) Reduksi data (3) klasifikasi data (4) deskripsi data (5) interpretasi data (6) panyutetan. Pikolih tetilik puniki inggih punika (1) wangun naskah drama calonarang â€œNircaya Lingga Kapralinaâ€ wenten sia, minakadi: lelintihan (plot utawi alur); murda; bebaosan; pragina lan pawatekan; genah; unteng; piteket; arahan panegep (petunjuk teknis); lan drama dados interpretasi kahuripan. (2) Mustika ajah-ajahan pawatekan ring naskah drama calonarang â€œNircaya Lingga Kapralinaâ€ wenten pitulas, minakadi: srada bakti (religius); arjawa (jujur); awiwahara (toleransi); manut ring tata laksana (disiplin); jemet makarya (kerja keras); akeh medue reragran (kretif); newek (mandiri); demokratis; rasa dot uning (rasa ingin tahu); semangat kebangsaan; tresna ring panegara (cinta tanah air); ngajinin kawagedan (menghargai prestasi); masawitra (bersahabat); tresna asih (cinta damai); seleg ngwacen (gemar membaca); urati ring krama (peduli sosial); eling ring swadharma (tanggungjawab). (3) Penampen mahasisia kelas A agkatan 2012 majeng ring drama sane kasolahang, kapolihang antuk nglaksanayang sadu wicara (wawancara). Sane prasida ngicenin gegambaran makarya naskah drama â€œNircaya Lingga Kapralinaâ€.Kata Kunci : wangun, mustika ajah-ajahan pawatekan, drama. Tetilikan kualitatif puniki matetujon nlatarang indik (1) wangun naskah drama calonarang â€œNircaya Lingga Kapralinaâ€; (2) mustika ajah-ajahan pawatekan sane wenten ring naskah drama calonarang â€œNircaya Lingga Kapralinaâ€ lan; (3) penampen mahasisia kelas A angkatan 2012 majeng ring drama sane kasolahang.. Subjek tetilikan puniki inggih punika naskah drama calonarang â€œNircaya Lingga Kapralinaâ€. Objek tetilikan puniki inggih punika wangun lan mustika ajah-ajahan pawatekan ring naskah drama calonarang â€œNircaya Lingga Kapralinaâ€. Ring tetilik puniki nganggen kalih kramaning mulpulang data inggih punika (1) kramaning dokumentasi lan; (2) kramaning sadu wicara (wawancara). Data tureksa sane kaanggen minakadi: (1) nyelehin data (2) Reduksi data (3) klasifikasi data (4) deskripsi data (5) interpretasi data (6) panyutetan. Pikolih tetilik puniki inggih punika (1) wangun naskah drama calonarang â€œNircaya Lingga Kapralinaâ€ wenten sia, minakadi: lelintihan (plot utawi alur); murda; bebaosan; pragina lan pawatekan; genah; unteng; piteket; arahan panegep (petunjuk teknis); lan drama dados interpretasi kahuripan. (2) Mustika ajah-ajahan pawatekan ring naskah drama calonarang â€œNircaya Lingga Kapralinaâ€ wenten pitulas, minakadi: srada bakti (religius); arjawa (jujur); awiwahara (toleransi); manut ring tata laksana (disiplin); jemet makarya (kerja keras); akeh medue reragran (kretif); newek (mandiri); demokratis; rasa dot uning (rasa ingin tahu); semangat kebangsaan; tresna ring panegara (cinta tanah air); ngajinin kawagedan (menghargai prestasi); masawitra (bersahabat); tresna asih (cinta damai); seleg ngwacen (gemar membaca); urati ring krama (peduli sosial); eling ring swadharma (tanggungjawab). (3) Penampen mahasisia kelas A agkatan 2012 majeng ring drama sane kasolahang, kapolihang antuk nglaksanayang sadu wicara (wawancara). Sane prasida ngicenin gegambaran makarya naskah drama â€œNircaya Lingga Kapralinaâ€.keyword : elements, character value of education, drama.