CAMPUR KODE RING BONDRES INOVATIF SUGIH NAGIH - ., Ni Wayan Harik Wahyuni; ., I Wayan Gede Wisnu, S.S., M.Si.; ., I Made Astika, S.Pd. (Jurnal Pendidikan Bahasa Bali Undiksha, 2015)
Tetilik puniki matetujon nlatarang (1) soroh campur kode sane wenten ring bondres inovatif Sugih Nagih miwah (2) dadalan campur kode sane wenten ring bondres inovatif Sugih Nagih. Tetilik puniki nganggen palihan tetilik deskriptif kualitatif. Jejering ring tetilik puniki inggih punika bondres inovatif Sugih Nagih. Pamupulan data nganggen kramaning dokumentasi miwah sadu wicara. Kramaning data tureksa sane kaanggen inggih punika reduksi data, nyorohang data, pangwedar data, miwah panyutetan. Pikolih tetilik puniki nyantenang (1) soroh campur kode manut pawiwit basa ring bondres inovatif Sugih Nagih wenten 321 data, sane marupa 316 campur kode ka tengah miwah 5 campur kode ka sisi. Manut wangun kerta basannyane, campur kode sane kapolihang inggih punika 321 data, sane marupa 284 campur kode sajeroning wangun kruna, 28 campur kode sajeroning wangun frasa, miwah 9 campur kode sajeroning wangun klausa; (2) dadalan campur kode ring bondres inovatif Sugih Nagih inggih punika bebaosan sane kawedarang mangda dangan karesepang, kawagedan mabasa Bali, kosabasa sane lumbrah kaanggen, iusan panglimbak aab, kaanggen pinaka bebungahan, miwah kaanggen bebanyolan. Kata Kunci : soroh, dadalan, campur kode, bondres. This research is aimed to describe (1) the kinds of code mixing existing in Sugih Nagih innovative bondres and (2) the cause of the code mixing existing in Sugih Nagih innovative bondres. This research uses descriptive qualitative technique. The subject of this research is Sugih Nagih innovative bondres. The methods of the data collection used in this study are documentation and interview. The method of the data analysis used were data reduction, data classification, data description, and conclusion. The result of this study is (1) the kinds of code mixing based on the language source in Sugih Nagih innovative bondres are 321 data, in which 316 inner code mixing and 5 outer code mixing. Based on the level of the language features, it is gained 321 data, in which 284 data are codes mixing in the vocabulary, 28 data are code mixing in the phrasing, and 9 are code mixing in the clause; (2) The cause of the code mixing in Sugih Nagih innovative bondres are to make it easy to be understood, the ability in using Balinese language, popular vocabularies used, the growth of era, used for prestige, and used as jokes.keyword : kind, cause, code mixing, bondres.