BASA BALI KEPARA DIALEK NUSA PENIDA SANE KAANGGEN SAJERONING MABEBAOSAN RING WEWIDANGAN DESA PAKRAMAN NUSASARI, KECAMATAN MELAYA, KABUPATEN JEMBRANA - ., Ni Made Novalia Pramita Sari; ., I Wayan Gede Wisnu, S.S., M.Si.; ., I Made Astika, S.Pd. (Jurnal Pendidikan Bahasa Bali Undiksha, 2015)
Tetilik puniki matetujon nlatarang indik (1) wangun bebaosan krama Desa Nusasari, Kecamatan Melaya, Kabupaten Jembrana, miwah (2) dadalan sane ngawinang krama Desa Nusasari, Kecamatan Melaya, Kabupaten Jembrana kantun ngemanggehang dialek Nusa Penida. Jejering tetilik puniki inggih punika Krama Desa Nusasari, Kecamatan Melaya, Kabupaten Jembrana. Panandang tetilikanyane inggih punika dialek. Tetilik puniki nganggen palihan tetilik deskriptif kualitatif. Tetilikan puniki nganggen tiga kramaning mupulang data inggih punika (1) metode pratiaksa, (2) metode pabligbagan, miwah (3) metode dokumentasi. Data tureksa sane kaanggen minakadi: (1) reduksi data, (2) pangwedar data, (3) panyutetan. Pikolih ring tetilik puniki inggih punika (1) Wangun bebaosan ring Desa Nusasari kabupaten Jembrana inggih punika: ring ranah formal adat kantun nganggen dialek Nusa Penida, ring ranah formal dinas kantun nganggen dialek Nusa penida, ring krama desa kantun nganggen dialek Nusa Penida, krama desa Nusasari sareng krama lian desa menyesuaikan sareng sang sane kairing mabebaosan, lan ring keluarga kantun nganggen dialek Nusa Penida lan polih serapan saking dialek Jembrana. (2) Dadalan sane ngawinang krama Desa Nusasari kantun ngemanggehang dialek Nusa penida inggih punika: dialek punika sampun dados basa ibu utawi budaya saking leluhur, lan dados ceciren saking krama Desa Nusasari, Kecamatan Melaya, Kabupaten Jembrana.Kata Kunci : wangun bebaosan, dadalan, dialek Nusa Penida, Desa Nusasari. This study aimed to describe (1) form of speech used in Nusasari village, Melaya district, Jembrana districts, and (2) the cause of the villagers of Nusasari vallage, Melaya district, Jembrana district still use a dialect Nusa Penida. The subject of this research was speech the public Nusasari village, Melaya district, Jembrana districts. The object of this research was dialect. This research uses descriptive qualitative technique. This research used three data collection method, such as (1) observation method, (2) interview method, and (3) documentation method. The method of the data analysis used is data reduction, exporsure data, and conclution. The resust of this study is (1) form of speech used in Nusasari village, Melaya district, Jembrana districts is: in the realm of traditional formal still use a dialect Nusa Penida, in the realm of formal service still use a dialect Nusa Penida, the society still use a dialect Nusa Penida, villagers Nusasari with other community village adjust the interlocutors, and in the family still use a dialect Nusa Penida and uptake from dialect Negara. (2) cause in Nusasari village, Melaya district, Jembrana districts still use a dialect Nusa Penida is, this dialect has become the mother tongue or ancestral culture, and have become the hallmark of the community in Nusasari village, Melaya district, Jembrana districs.keyword : form language, section, dialect Nusa Penida, Nusasari village.