SESELEH WANGUN CARITA MIWAH PIKENOH PENDIDIKAN KARAKTER RING PUPULAN SATUA KEMBANG RAMPE KASUSASTRAAN BALI PURWA I - ., Ni Kadek Suwitriyani; ., I Wayan Gede Wisnu, S.S., M.Si.; ., Dra. Made Sri Indriani, M.Hum. (Jurnal Pendidikan Bahasa Bali Undiksha, 2015)
Tetilikan kualitatif puniki matetujon nlatarang indik (1) wangun carita sane wenten ring pupulan satua Kembang Rampe Kasusastraan Bali Purwa I miwah (2) pikenoh pendidikan karakter ring pupulan satua Kembang Rampe Kasusastraan Bali Purwa I. Jejering tetilik puniki inggih punika pupulan satua sane wenten ring Kembang Rampe Kasusastraan Bali Purwa I inggih punika indik satua Bagus Diarsa, Galuh Payuk, I Rare Sigaran, I Sigir, Jlema Tuah Asibak, miwah Tosning Dadap Tosning Presi. Tetilik puniki nganggen palihan tetilik deskriptif kualitatif santukan data kawedarang antuk kruna-kruna. Tetilik puniki nganggen kalih kramaning mupulang data inggih punika 1) kramaning studi pustaka miwah 2) kramaning dokumentasi. Data tureksa sane kaanggen minakadi: (1) nyelehin data/reduksi data, (2) nyorohang data, (3) pangwedar data, miwah (4) panyutetan. Pikolih tetilikan puniki inggih punika (1) wangun carita sane wenten ring pupulan satua Kembang Rampe Kasusastraan Bali Purwa I wenten pepitu minakadi, unteng, lelintihan, rerawatan, pragina miwah pangabah-abah, tetilik pangawi, paribasa, miwah piteket. (2) pikenoh pendidikan karakter ring pupulan satua Kembang Rampe Kasusastraan Bali Purwa I wenten pitulas minakadi, sradha, arjawa, urati ring anak lian, plapan, teleb makarya, teleb nangun pangripta, swadesi, demokratis, meled uning, prawira negara, bakti ring pertiwi, ngajiang kawijayaan, pasawitran, ngutamayang katreptian, pageh ring dewek, urati ring palemahan, miwah urati ring pasemetonan.Kata Kunci : Wangun carita, pikenoh pendidikan karakter, satua. This qualitative study aims to describe (1) intrinsic elements and (2) character values in the collection of story KembangRampeKasusastraan Bali Purwa I. The subject of this study is the collection of story KembangRampeKasusastraan Bali Purwa I, namely: BagusDiarsa, GaluhPayuk, I Rare Sigaran, I Sigir, JlemaTuahAsibak, andTosningDadapTosningPresi. The design of this study is descriptive qualitative study where collected data are elaborated by words. The data are collected using (1) library study and (2) documentation. The data are analyzed by several steps, namely: (1) data identification/ data reduction, (2) data classification, (3) data description, and (4) conclusion. The finding shows (1) there are seven intrinsic elements in the collection of story KembangRampeKasusastraan Bali Purwa I, namely: theme, plot, setting, character, point of view, language style, and message. (2) the character values found are religious, honest, tolerant, discipline, hard work, creative, autonomous, democratic, curiosity, the spirit of nationalism, patriotic , appreciate to achievement, friendship, love to peace, never give up, environmental care, and social care.keyword : intrinsic element, character value, story.