KESALAHAN BACAAN AL-QURAN DALAM TILAWAH AL-QURAN DAN KRITERIA EVALUASI - Najmiah Binti Omar; Nor Hafizi bin Yusof; Fatimah Zaharah Ismail; Wan Fajrulhisyam bin Wan Abdullah (TAMADDUN : Jurnal Pendidikan dan Pemikiran Keagamaan, 2020)
Abstrak: Secara umumnya, kesalahan dalam tilawah al-Quran terbagi kepada dua bahagian yaitu kesalahan Jaliyy atau nyata dan kesalahan Khafiyy atau tersembunyi. Kedua-dua kesalahan ini bisa merusak bacaan, mengurangkan kesempurnaan bacaan, tiada ketartilan dalam bacaan al-Quran dan membawa kepada pengurangan markah dalam majelis tilawah al-Quran. Kesalahan dalam bacaan al-Quran melibatkan aspek fasahah, suara, tarannum, dan tajwid. Oleh itu, bacaan al-Quran yang sempurna adalah bacaan yang kurang kesalahan daripada ciri-ciri yang disebutkan tadi. Dengan mengenal pasti kesalahan tersebut dapat dijadikan garis panduan secara khusus bagi qari dan qariah yang hendak membaca al-Quran.