RANCANGAN DRAMATURGI LAKON TITIK-TITIK HITAM KARYA NASJAH DJAMIN - DWI WENDA AFRIYANTI; EDUARD ZEBUA; PANDU BIROWO (Laga-Laga : Jurnal Seni Pertunjukan, 2020)
Rancangan dramaturgi lakon Titik-Titik Hitam  karya Nasjah Djamin, merupakan reinterpretasi terhadap lakon realisme untuk mewujudkan nilai-nilai emosional dan pendalaman karakter dalam  mewujudkan dramatik lakon. Upaya yang dilakukan untuk mencapai intensitas dramatik lakon adalah melakukan tafsir terhadap struktur dan tekstur lakon. Rancangan diimplementasikan melalui rancangan penokohan sebagai acuan memperkuat dramatik plot pada lakon yang terbagi atas rancangan plot, penokohan, kostum dan rias.  Rancangan ini mengacu pada penggambaran artistik dan musik yang realistik disesuaikan dengan penafsiran penulis terhadap lakon aliran realisme