PERBENDAHARAAN NAMA-NAMA FLORA-FLORA DALAM BUDAYAMASYARAKAT MELAYU DELI SEBAGAI SUMBER ILMU PENGETAHUAN BAGI MAHASISWA BAHASA PRANCIS - Rabiah Adawi (JURNAL PENGABDIAN KEPADA MASYARAKAT, 2013)
Setiap masyarakat mempunyai cara tersendiri dalam menjalankan tradisi dan adat budaya masing-masing. Begitu juga di dalam upacara perkahwinan. Di kalangan orang Melayu, perkahwinan merupakansatu perkara terpenting dalam kehidupan mereka. Ia adalah satu tahap sejarah dalam hidup seseorang.Begitu juga dengan keberadaan tanaman sebagai obat sudah dikenal sejak ribuan tahun silam. Jamuadalah produk ramuan bahan alam asli Indonesia, yang digunakan untuk pemeliharaan kesehatan,pencegahan penyakit, pengobatan penyakit, pemulihan kesehatan, kebugaran, dan kecantikan.