Taksiran Zakat di Malaysia: Isu dan Cadangan Solusi - Norafzan Awang; Mohd Rizal Abu Bakar; Wan Syukry Wan Drani; Zahri Hamat (Jurnal Studi Manajemen dan Bisnis, 2019)
Di Malaysia, segala urusan yang berkaitan dengan zakat adalah di bawah bidang kuasa Majlis Agama Islam Negeri (MAIN) masing-masing. Oleh sebab itu, kepelbagaian kaedah taksiran zakat kekayaan yang diamalkan di negeri-negeri di Malaysia sukar dielakkan. Kertas ini bertujuan untuk membincangkan dua perkara. Pertama, membahaskan tentang isu-isu yang berkaitan dengan taksiran zakat pendapatan dan zakat saham. Kedua, mencadangkan solusi terhadap isu-isu yang terdapat dalam taksiran zakat kekayaan tersebut. Dengan menggunakan analisis kandungan terhadap data sekunder, dapatan kajian mempamerkan bahawa setelah mengambil kira faktor semasa dan setempat, maka manfaat berupa barangan adalah sebahagian daripada pendapatan yang diwajibkan zakat. Sementara bagi zakat saham, kaedah taksiran zakatnya adalah ditentukan oleh niat dan tindakan seseorang sama ada sebagai pelabur ataupun sebagai pedagang.