Tuberkulosis Endobronkial - Isa Ansori (Jurnal Kedokteran Syiah Kuala, 2006)
Abstrak. Tuberkulosis endobronkial masih sering dijumpai pada TB paru. Diagnosis pasti tuberkulosis endobronkial  ditegakkan  dengan  pemeriksaan  bronkoskopi  serat  optik,  histologi  dan  CT  scan. Diagnosis dini tuberkulosis endobronkial  sangat penting untuk meramalkan prognosis lebih lanjut. Pengobatan utama pada tuberkulosis  endobronkial dengan pemberian OAT, sama dengan penyakit tuberkulosa yang lain.(JKS 2006,·3:141-148) Kata  Kunci : Tuberkulosis endobronkial. Abstract. Endobronchial tuberculosis is still often seen in pulmonary tuberculosis. The diagnosis of endobronchial tuberculosis must be enforced with fiber-optic bronchoscopy examination, histology and CT scan.  Early diagnosis of endobronchial tuberculosis is very important in predicting the further prognosis. The main treatment of endobronchial tuberculosis by giving OAT which are similar with other types oftuberculosis.(JKS  2006;3:141-148) Keywords:  Endobronchial tuberculosis.