Aspek Radiologis Hypertrophic Pyloric Stenosis (HPS) - Iskandar Zakaria (Jurnal Kedokteran Syiah Kuala, 2007)
Abstrak.   Hypertrophic  Pyloric  Stenosis (HPS)  adalah    suatu  keadaan  penyempitan  lumen  pylorus  yang disebabkan oleh hypertropi otot pylorus dengan angka kejadian 1   dari 250 bayi. Radiologi memegang peranan penting dalam mendiagnosis penyakit ini. Pada foto polos abdomen tampak   dilatasi hebat gaster disertai pelebaran insisura yang memberikan gambaran 'single  bubble'  atau 'caterpillar sign',  gambaran khas pada MDF  adalah string sign, dimana  barium yang mengisi kanal yang sempit tampak sebagai garis radio opaque memanjang dan pada pemeriksaan USG  memberikan gambaran target sign pada irisan transversal, (JKS 2007,·1:31-38)Kata Kunci: Hypertrophic Pyloric Stenosis ""Abstract.  Hypertrophic Pyloric Stenosis (HPS) is a condition of luminal narrowing caused by hypertropi of pylorus muscle with an incidence 1   of 250 infants. Radiology plays an important role in diagnosing this disease. On plain abdominal image appears gastric dilatation accompanied by widening of the notch provides a 'single bubble' or 'caterpillar sign', a typical picture of the MDF is a string sign, where the barium that fill the narrow charinel appears as  a line  of radioopaque elongated and on ultrasound .examinatio.Qprovides ltarget sign' appearance on transverseslices. (JKS1007; l:Jl:..38F     ..           .                     ·.Keyword: Hypertrophic Pyloric Stenosis