MERAJUT DUNIA ISLAM DUNIA MELAYU : Sosok Orang Melayu Banjar di Tanah Leluhur - Wahyudin Wahyudin (TOLERANSI: Media Ilmiah Komunikasi Umat Beragama, 2014)
Melayu, maknanya selalu menunjuk kepada kepulauan Melayu yang mencakup kepulauan di Asia Tenggara. Melayu juga bermakna sebagai etnik atau orang Melayu Sumatera dan Semenanjung Tanah Melayu dan tempattempat lain yang menggunakan bahasa Melayu. Melayu juga selalu dihubungkan dengan kepulauan Melayu yang meliputi kepulauan Asia Tenggara. Orang Melayu biasanya dikaitkan dengan masyarakat yang tinggal di Riau, Palembang, Kalimantan juga perkataan Melayu dikaitkan dengan masyarakat yang beragam Islam. Sementara di Semenanjung Malaysia arti Melayu dikaitkan dengan orang yang berkulit coklat atau sawo matang