PERAN TAREKAT DALAM MENINGKATKAN KUALITAS ETOS KERJA: Studi Terhadap Pengikut Jamaah Majlis zikir fatihah dan Taklim At-Taqwa Bantul - Munandar, Siswoyo Aris (Scientia: Jurnal Hasil Penelitian, 2020)
This research aims that the authors can obtain as follows: First, knowing the history, teachings, practices, and descriptions of al-Fatihah's dhikr activities in majlis taklim at-Taqwadi Wonokromo Pleret Bantul. Second, knowing the influence of zikir al-Fatihah on the improvement of the followers' work ethic of dhikr and practice in majlis taklim at-Taqwa Wonokromo Pleret Bantul. Dhikr is a way to get closer to Allah and is an attempt by someone to apologize or ask for Allah's pleasure, grace, and protection. When a person performs dhikr, he will feel very small in his presence and of course, need his help. Such as the influence of zikir fatihah on the work ethic of followers of the congregation in majlis taklim at-taqwa wonokromo Bantul. With the existence of this fatihah remembrance, it was able to attract the congregation to join the assembly. Because the dhikr fatihah assembly has been able to influence the congregation in increasing the work ethic of the congregation who follow the various professions they do. From the results of research conducted in majlis taklim at-Taqwa and zikir fatihah have been proven to bring an increase in the work ethic of the followers of this majlis. Evidence obtained through direct interviews with the congregation, and they have shown the positive impact of fatihah dhikr which can increase through the dhikr that is done. The impact obtained from them has become motivated and enthusiastic in working since Istiqomah joined the assembly. Make them responsible for the work they do. Keywords: Work Ethic, Zikir al-Fatihah, majlis taklim at-Taqwa Abstrak: Penelitian ini bertujuan yang hendak diperoleh penulis yakni sebagai berikut: Pertama, Mengetahui sejarah, ajaran, amalan dan gambaran kegiatan zikir al-Fatihah di majlis taklim at-Taqwadi Wonokromo Pleret Bantul. Kedua, Mengetahui pengaruh zikir al-Fatihah terhadap peningkatan etos kerja para pengikut dari zikir dan amalan di majlis taklim at-Taqwa Wonokromo Pleret Bantul. Zikir adalah sebagai salah satu cara untuk mendekatkan diri kepada Allah dan merupakan upaya seseorang untuk mencari atau meminta rida, rahmat, dan lindungan Allah. Ketika seseorang melakukan zikir, dia akan merasa sangat kecil di hadapan-Nya dan tentu saja membutuhkan bantuannya. Seperti halnya pengaruh zikir fatihah terhadap etos kerja para pengikut jamaah di majlis taklim at-taqwa wonokromo bantul. Dengan adanya zikir fatihah tersebut mampu menarik para jamaah untuk mengikuti majlis tersebut. Karena majlis zikir fatihah tersebut sudah mampu memberi pengaruh para jamaah dalam peningkatan etos kerja para jamaah yang mengikuti dengan berbagai profesi yang mereka lakukan. Dari hasil penelitian yang peneliti lakukan di majlis taklim at-Taqwa dan zikir fatihah telah terbukti membawa peningkatan dalam etos kerja para pengikut majlis tersebut. Bukti yang diperoleh yaitu melalu wawancara langsung kepada jamaah, dan mereka telah menyatakan beberapa dampak positif dari zikir fatihah yang sudah dapat meningkat malalui zikir yang dilakukan. Dampak yang diperoleh yaitu mereka menjadi termotivasi dan semangat dalam bekerja semenjak istiqomah mengikuti majlis tersebut. Menjadikan mereka bertanggung jawab terhadap pekerjaan yang mereka lakukan. Ikhlas dalam bekerja karena bekerja hanya diniatkan untuk beribadah, sehingga benar-benar dapat merasakan dampak positifnya dari amalan yag dilakukan dalam majlis tersebut. Kata Kunci : Etos Kerja, Zikir al-Fatihah, majlis taklim at-Taqwa