P PENGEMBANGAN BUKU SAKU BERBASIS TEKNIK PEMBELAJARAN FISH BOWL UNTUK MENINGKATKAN KEMAMPUAN BERFIKIR KRITIS SISWA MADRASAH - revi dahlianti; Rian Vebrianto (Jurnal Inovasi Penelitian, 2021)
Buku saku merupakan yang dirancang demi meningkatkan kemampuan berfikir kritis serta percaya diri siswa. Pada masa ini, teknologi dan maklumat berkembang pesat dalam arus globalisasi yang mempengaruhi cara dan teknik serta menjadi cabaran dalam pelaksanaan proses pengajaran dan pembelajaran. Inovasi media pengajaran merupakan komponen penting dalam proses pengajaran dan pembelajaran. Objektif kajian ini adalah untuk mereka bentuk, membangun dan mengesahkan suatu media pembelajaran sains yang diberi nama buku saku. Dalam kajian ini dilibatkan sebanyak 2 orang pakar, 2 orang guru matapelajaran IPA dan sebanyak 10 orang siswa sekolah dasar. Kajian ini menggunakan kaedah tinjauan, instrumen dalam kajian ini berupa soal selidik penilaian Buku Saku. Kajian ini menunjukkan bahawa buku saku pengajaran Buku Saku boleh dikekalkan dan digunakan dalam proses pengajaran dan pembelajaran di pembelajaran IIPA. Diharapkan dengan adanya instrumen penilaian buku saku pengajaran ini boleh menghasilkan media pengajaran Buku Saku yang berkesan dalam pengajaran dan pembelajaran inovatif dan efesien.