TANAH WAKAF ANAK CUCU DI LIMBONG KAPAL: Satu Tinjauan Awal - Muhammad Hamizan Bin Ab Hamid; Mohd Afandi Bin Mat Rani (Nusantara, 2019)
Wakaf Anak Cucu merupakan satu transaksi kehartaan yang unik dalam Islam. Ia tidak hanya dilihat sebagai satu bentuk pengabdian diri kepada Allah bahkan tanggungjawab sosial kepada masyarakat. Wakaf Anak Cucu memiliki nilai sosio ekonomi yang tinggi bagi membangunkan masyarakat. Kertas kerja ini akan membincangkan tentang pembangunan wakaf Anak Cucu di Kedah. Kertas kerja ini meliputi persoalan tentang pembangunan tanah wakaf Anak Cucu dan potensi pembangunan wakaf Anak Cucu serta manfaat pembangunan wakaf Anak Cucu. Kajian ini menggunakan dua kaedah utama iaitu kajian kepustakaan bagi mengumpul maklumat berkaitan wakaf dan kajian lapangan yang melibatkan aktiviti temu bual dengan informan penting bagi mendapatkan maklumat primer daripada mereka yang terlibat dengan pembangunan wakaf Anak Cucu. Kajian mendapati bahawa wakaf Anak Cucu mempunyai keistimewaan tersendiri dalam memastikan kelangsungan manfaat kepada ahli keluarga. Pembangunan wakaf Anak Cucu yang baik dapat memastikan harta dibangunkan dan manfaat darinya terus berkembang untuk kebaikan masyarakat.