Kesultanan Mughol India (Tahun 1526-1858 M) - HS Suhaedi (Tsaqofah, 2013)
Setelah Mongol menghancurkan Baghdad pada tahun 1258 Masehi, tidak hanya mengakhiri kekhalifahan Abbasiyah, tetapi juga mewarnai corak perkembangan politik Dunia Islam, yang semula bersatu di bawah naungan Kekhalifahan Daulah Abbasiyah.