Tafsir Ahkam Dan Syari'at Islam - Oom Mukarromah (Tsaqofah, 2008)
Inti dari tafsir adalah menjelaskan, dan mengelarkan istinbath hukumnya, dalam hal inl tafsir ahkam adalah menafsirkan yang berkaitan dengan ayat-ayat hukum dan ditafsirkan dengan berbagai kaedah yang ada. Dalam tulisan ini penul is hendak mengetahui batasan Kaftan Tafsir ahkam dari masa Sahabat hingga masa sekarang.; Untuk mengetahui Faktor-faktor yang meyebabkan adanya perbedaan dalam menafsirkan al-Qur'an. Dan untuk mengetahui Kaitan Tafsir Ahkam dengan Syari'at Islam menurut pendapat para Ulama. Kata Kunci : Tafsir, Syari 'at Islam