Asas-asas Tauhid pada Pelayanan Konseling Islami - Hadis Purba (Al-Irsyad: Jurnal Pendidikan dan Konseling, 2020)
Abstract: Tauhid menjadi pilar kehidupan manusia untuk dapat menjalani kehidupan. Nilai-nilai tauhid hendaknya menjadi asas yang dianut oleh setiap manusia dalam bersikap dan bertindak dalam kehidupan. Termasuk kegiatan konseling sebagai layanan profesional yang dilakukan oleh seorang ahli hendaknya menganut nilai-nilai tauhid sebagai azas pelaksanaan kegiatan layanan yang dilakukan. Diantara nilai-nilai tauhid yang dpat dijadikan sebagai asas layanan konseling adalah,  kebahagiaan dunia akhirat, asas fitrah, asas lillahi taala, asas bimbingan seumur hidup, asas kesatuan jasmaniah-rohaniah, asas kemajuan individu, asas sosialitas manusia, asas kekhalifahan manusia, asas keselarasan dan keadilan, asas pembinaan akhlaqul karimah, asas kasih sayang, asas saling menghargai dan menghormati, asas musyawarah, asas keahlian. Kata Kunci: Tauhid, asas, konseling