KEDUDUKAN HARTA DALAM PERSPEKTIF AL QURAN DAN HADIS - Hermansyah Astiraga (Tahkim (Jurnal Peradaban dan Hukum Islam), 2018)
AbstrakKajian terhadap lembaga ekonomi ini dalam Islam merupakan salah satu wujud dari adanya kewajiban sebagai khalifah di muka bumi ini untuk mencari keridhoan Allah Swt. Berusaha untuk mendapatkan kehidupan yang layak dan untuk menunaikan seluruh kewajiban rukun Islam yang hanya di perintahkan kepada mereka yang mempunyai harta dan/atau kemampuan dari segi ekonomi. Tujuan dari  penulisan ini adalah untuk melakukan analisa terhadap  kedudukan harta dalam perspektif Al Quran dan Hadis. Adapun kedudukan harta dalam Islam sebagaimana amanah yang harus dipertanggungjawabkan kelak dihadapan Allah Swt., dan digunakan untuk kemaslahatan dirinya dan masyarakat.Kata Kunci : Harta, Perspektif Al Quran dan Hadis.