Introvert Students in a School - Nur Hayati Hadi; Mohd Razimi Husin; Ebelind Min Slanjat; Siti Wardah Hussin; Nuratikah Ja’afar; Vanessa Sofia Leonard; Josita Sawai Richard; Shaneesa Edwin (Journal of Humanities and Social Sciences (JHASS), 2019)
Jenis personaliti remaja dapat dibincangkan melalui penampilan bentuk perlakuan sama ada cenderung kepada ekstrovert, introvert ataupun ambivert. Kajian ini mengkaji tentang pelajar introvert. Teori personaliti yang mempunyai kaitan dengan kajian ini adalah Teori Tiga Faktor (TTF) dan Teori Psikososial. Salah satu aspek perbezaan individu yang ketara antara seseorang pelajar dengan pelajar lain ialah aspek personaliti. Pelajar yang mempunyai personaliti introvert ialah individu yang yang pendiam, pasif, terlampau banyak berfikir dan kurang bertindak serta tindak tanduknya kurang mahu mengambil risiko. Hasil kajian juga menunjukkan pelbagai faktor yang membawa kepada seseorang pelajar tersebut menjadi introvert iaitu faktor keluarga, persekitaran kelas, sejarah lampau dan sifat semula jadi. Personaliti introvert dalam diri pelajar ini memberi kesan kepada mereka dari aspek akademik, kokurikulum dan sosial. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa pendekatan yang boleh dilakukan untuk membantu pelajar introvert ini misalnya melalui peranan pihak sekolah. Cadangan yang lain yang dikemukakan oleh responden ialah penggunaan alat bantu mengajar yang menarik serta sesuai dengan pembelajaran abad ke-21. Introvert Students in a School Abstract: The type of personality of adolescents can be discussed through the appearance of a form of treatment that either tends to be an extrovert, an introvert or an ambiver. This study examines introvert students. The theory of personality associated with this study is the Three Factors Theory (TTF) and the Psychosocial Theory. One aspect of the individual differences that is significant between one student and another is the personality aspect. Students with introverted personalities are individuals who are quiet, passive, over-thinking and under-performing and whose behaviors are less likely to take risks. The findings also show the various factors that lead a student to become an introvert - family factors, classroom environment, past history and nature. The introverted personality in these students affects them academically, co-curriculum and social. However, there are several approaches that can be taken to help these introverted students, for example through the role of the school. Another suggestion made by the respondents was the use of attractive teaching aids and 21st Century learning. Keywords: Introvert, Personality, Student.