Major Factors of Vandalism in School Students - Husin, Mohd Razimi; Sufizi, Nur Auni Najihah; Nasarudin, Nur Fatin Nisa; Yuslam, Anis Umaira; Zainal, Siti Adibah; Aspanizam, Aidatul Azfaniza; Mohd Bakhari, Muhammad Hafiz; Che Aziz, Nur Shafika Hazirin; Abd Razak, Siti Norhafizah; Mat Aini, Muhamad Hafeez (Journal of Humanities and Social Sciences (JHASS), 2020)
Di Malaysia, tingkah laku merosakkan harta benda di tempat awam dikategorikan sebagai salah laku yang berat dan serius. Objek kajian ini iaitu mengenalpasti faktor berlakunya masalah vandalisme dalam kalangan pelajar sekolah, menjelaskan kesan-kesan vandalisme kepada pelajar dan pihak sekolah, mengenalpasti langkah-langkah yang diambil oleh pihak sekolah dan pihak keluarga untuk mengatasi masalah vandalisme dalam kalangan pelajar sekolah, dan mengenalpasti cabaran yang dihadapi oleh pihak sekolah dalam mengatasi masalah vandalisme ini. Kaedah yang digunakan oleh pengkaji dalam kajian ini adalah dengan menggunakan kaedah temu bual untuk mendapatkan maklumat. Hasil temu bual ditulis semula serta disokong dengan beberapa rujukan daripada jaringan internet dan sumber-sumber ilmiah. Kaedah temu bual yang pengkaji gunakan ialah temu bual semi-struktur. Kesimpulannya, masalah gejala vandalisme dalam kalangan pelajar sekolah mahupun remaja di Malaysia dilihat tidaklah terlalu teruk, namun jika masalah ini tidak dipandang serius ia boleh memberi impak yang besar kepada negara. Masalah vandalisme yang melanda remaja pada masa kini adalah dipengaruhi oleh beberapa faktor. Antara faktor-faktor tersebut ialah masalah institusi keluarga, persekitaran dan sebagainya. Major Factors of Vandalism in School Students Abstract: In Malaysia, the behavior of property damage in a layperson is categorized as serious and serious misconduct. The object of this study is to identify factors that affect the problem of vandalism among school students, explain the impressions of vandalism to students and school authorities, identify the steps taken by the school and family to overcome the problem of vandalism in school students, and identify the challenges that occur faced by the school in overcoming this vandalism problem. The method used by the reviewers in this study is to use the gibberish method to obtain information. The results of the gibberish were originally written and supported by several references rather than internet networks and scientific sources. The method of collapsing that the reviewer uses is semi-structural convention. In conclusion, the problem of the symptoms of vandalism among school students as well as teenagers in Malaysia is seen as not too bad, but if this problem is not taken seriously it can give a big impact to the country. The problem of vandalism that is affecting adolescents today is influenced by several factors. Among these factors is the problem of family institutions, environment and so on. Keywords: Damage, School, Student, Vandalism.