Attitudes Influence on UPSI Students in Using Online Game Applications - Mail, Siti Nurhamiyah; Md Ibharim, Laili Farhana (Journal of Humanities and Social Sciences (JHASS), 2020)
Permainan atas talian semakin menjadi pilihan pelajar untuk mengisi masa terluang seiring dengan perkembangan dalam teknologi maklumat. Penggunaan aplikasi permainan atas talian menggunakan telefon pintar banyak mempengaruhi dan membentuk budaya hiburan pelajar pada masa kini. Kajian ini bertujuan untuk membincangkan pengaruh sikap terhadap pelajar UPSI apabila bermain aplikasi permainan atas talian. Kajian tinjauan ini melibatkan seramai 60 orang pelajar Diploma kursus Pembangunan Permainan 2D UPSI dan data dikumpulkan dengan menggunakan aplikasi MYGURU UPSI melalui perbincangan forum “Faktor dan Kesan Permainan Digital”. Penyelidik menggunakan kaedah analisis dokumen untuk mengumpul data tersebut. Dapatan kajian mendapati rakan-rakan merupakan faktor utama yang mempengaruhi pelajar untuk bermain permainan atas talian. Kesan positif yang utama apabila bermain permainan atas talian ialah dapat meningkatkan kemahiran berfikir, pengetahuan dan pemikiran logik manakala kesan negatif yang utama pula ialah masalah kesihatan seperti rabun, obesiti, dan masalah tidur yang tidak teratur. Kajian ini boleh dijadikan rujukan kepada para pelajar untuk memanfaatkan permainan yang bersesuaian dan membantu mereka dalam memperolehi impak positif dalam hidupan seharian serta membantu pensyarah dalam mengubahsuai strategi pengajaran dan pembelajaran untuk menarik minat pelajar. Attitudes Influence on UPSI Students in Using Online Game Applications Abstract: Online games are increasingly becoming the choice of students to fill their free time in line with developments in information technology. The use of online gaming applications using smartphones greatly influences and shapes the entertainment culture of students nowadays. This study aims to discuss the influence of attitudes on UPSI students when playing online game applications. This survey study involved a total of 60 Diploma students of UPSI 2D Game Development course and data were collected using the MYGURU UPSI application through the discussion of the "Faktor dan Kesan Permainan Digital” forum. Researchers use document analysis methods to collect such data. The findings of the study found that peers are a major factor influencing students to play online games. The main positive effects when playing online games is to improve thinking skills, knowledge and logical thinking while the main negative effects are health problems such as myopia, obesity, and irregular sleep problems. This study can be used as a reference for students to take advantage of appropriate games and assist them in obtaining a positive impact in daily life as well as assist lecturers in modifying teaching and learning strategies to attract students. Keywords: Attitude Influence, Instructional Technology, Online Games.