Enhancing the Skills of Memorizing the Five Basics of Tajweed in Holy Quran Recitation - Mohd Nawi, Muhammad Zulazizi; Mohamed Noor, Muhamad Amirul (Journal of Humanities and Social Sciences (JHASS), 2021)
Artikel ini bertujuan mengkaji kemahiran mengingat pelajar terhadap lima hukum asas tajwid ketika mentilawahkan al-Quran. Kajian ini menggunakan pendekatan kuantitatif berbentuk ujian pra dan pasca ke atas 10 orang pelajar tingkatan 2 (DLP) dari Sekolah Menengah Kebangsaan Panglima Bukit Gantang, Parit Buntar, Perak. Sebelum pengkaji memperkenalkan kaedah pengajaran tajwid yang baharu, pengkaji perlu mengesan terlebih dahulu kelemahan pelajar. Tinjauan awal dilakukan dengan menyemak bacaan pelajar ketika waktu pengajaran dan didapati kebanyakan pelajar tidak mampu mengingat lima hukum asas tajwid selain terdapat banyak kesalahan dalam pembacaan. Jadi, pengkaji memperkenalkan kaedah jari tangan kanan bagi memastikan pelajar boleh mengingat lima hukum asas tajwid dan membaca al-Quran dengan baik. Dapatan kajian menunjukkan bahawa, pelajar bukan hanya mampu mengingat hukum-hukum tajwid malah dapat mengkategorikan jenis-jenis bacaan. Dapatan kajian ini juga turut menyumbang kepada maklumat asas mengenai fungsi tanwin (ًٌٍ ) dan nun sakinah (نْ). Kaedah jari tangan kanan mempunyai kelebihan yang tersendiri dan kaedah ini perlu diperluaskan sebagai alat bantu mengajar dalam arus perdana. Enhancing the Skills of Memorizing the Five Basics of Tajweed in Holy Quran Recitation Abstract: This article aims to study students’ memorization skills on the five basics of tajweed when reciting the Quran. This study uses a quantitative approach in the form of pre and post-tests on 10 form 2 students (DLP) from Sekolah Menengah Kebangsaan Panglima Bukit Gantang, Parit Buntar, Perak. Before the researcher introduces a new method of teaching tajweed, the researcher must first detect the weaknesses of the students. A preliminary survey was done by checking students’ reciting during teaching sessions and it was found that most students are not able to memorize the five basics of tajweed apart from there are many errors in reciting. So, the researcher introduced the method of the right-hand finger to ensure that students can memorize the five basics of tajweed and recite the holy Quran well. The findings of the study show that students are not only able to memorize tajweed but can also recognize the types of recitation. The findings of this study also contribute to the basic information on the function of tanween (ًٌٍ ) and nun sakinah (نْ). The right-handed finger method has its advantages and this method needs to be expanded as a teaching aid in the mainstream. Keywords: Five Basic of Tajweed, Quran Recitation, Right-Hand Finger Method, Skills of Memorizing.