Teachers' Perspectives on Teenage Student Learning - Husin, Moh Razimi; Md Hassan, Nurulhuda; Yii Zi Sheng, Victor; Md Tormizi, Alia Syazwani; Zulkapli, Nur Syaiera Amera; George, Milleny; Rosli, Roslina; Mohammad Hishamuddin, Nur Irzwana Rabiatul Adawiyah; Shaharudin, Nor Syafiqah; Adampai, Chelsea Sovency (Journal of Humanities and Social Sciences (JHASS), 2021)
Kajian ini bertujuan untuk meneroka perspektif guru berkaitan dengan pembelajaran pelajar remaja. Kajian ini menggunakan kaedah temubual yang melibatkan seorang guru yang berpengalaman. Instrumen kajian terdiri daripada protokol temubual dan komputer riba. Hasil kajian mendapati bahawa faktor pelajar, faktor guru, dan faktor persekitaran bilik darjah mempengaruhi pembelajaran pelajar remaja. Di samping itu, hasil kajian turut mendapati sekolah yang menyediakan kemudahan dan prasarana yang kondusif serta memberi pengiktirafan dan penghargaan kepada pelajar dan guru mampu meningkatkan pembelajaran pelajar remaja. Dari segi ciri-ciri pelajar remaja yang cemerlang, dapatan kajian menunjukkan bahawa pelajar remaja yang cemerlang memiliki kemahiran etika dan kerohanian, serta sahsiah yang positif. Selain itu, dapatan kajian juga menunjukkan bahawa guru mengakui keberkesanan penggunaan teknologi dan pembelajaran abad ke-21 dalam meningkatkan pembelajaran pelajar remaja. Hasil kajian turut mendapati bahawa guru perlu berkolaborasi dengan pelajar dan menjadi contoh kepada pelajar bagi mewujudkan persekitaran pembelajaran yang kondusif bagi pelajar remaja. Implikasi terhadap aspek pembelajaran pelajar remaja dibincangkan berdasarkan dapatan yang diperoleh dalam kajian ini. Teachers' Perspectives on Teenage Student Learning Abstract: This study aims to explore teachers' perspectives related to adolescent student learning. This study uses an interview method involving an experienced teacher. The study instruments consisted of interview protocols and laptops. The results of the study found that student factors, teacher factors, and classroom environment factors influence the learning of adolescent students. In addition, the results of the study also found that schools that provide conducive facilities and infrastructure as well as give recognition and appreciation to students and teachers are able to improve the learning of adolescent students. In terms of the characteristics of excellent teenage students, the findings show that excellent teenage students have ethical and spiritual skills, as well as a positive personality. In addition, the findings of the study also show that teachers recognize the effectiveness of the use of technology and 21st century learning in improving the learning of adolescent students. The results also found that teachers need to collaborate with students and be an example to students to create a conducive learning environment for adolescent students. Implications on the learning aspects of adolescent students are discussed based on the findings obtained in this study. Keywords: 21st Century Learning, Learning, Teenage Students.