Pelajar Berkecerdasan Tinggi dalam Kalangan Pelajar Kelas Rancangan Khas - Jasmine Anak Jang; Nur Syazlina Hanim; Nur Hana Afifa Jamal; Florance Duya Low; Salina Rentap; Nicorsons Anak Fabian; Gilbert Anak Gordion; Mohd Razimi Husin (International Journal of Humanities, Management and Social Science, 2019)
Falsafah Pendidikan Negara bermatlamat untuk memperkembangkan potensi individu pelajar secara menyeluruh dan bersepadu dari segi jasmani, emosi, rohani dan intelek. Pelbagai rancangan serta strategi sistem pendidikan dilakukan oleh Kementerian Pendidikan bagi merealisasikan hasrat yang dituntut oleh Falsafah Pendidikan Negara dalam melahirkan serta mengembangkan potensi dan kebolehan pelajar. Kajian ini berkaitan tentang pelajar yang mempunyai kecerdasan tinggi. Temu bual kepada para guru bertujuan untuk mengetahui tahap pelajar berkecerdasan tinggi yang terdapat di setiap sekolah di negara Malaysia serta melihat tahap kemampuan pelajar tersebut dalam meningkatkan prestasi dalam bidang akademik mahupun kokurikulum. Kaedah kajian yang digunakan adalah temu bual, pemerhatian, dan rujukan. Kesimpulan kajian ini iaitu pelajar yang berkecerdasan tinggi merupakan pelajar yang mempunyai kebolehan dalam setiap matapelajaran di sekolah. Hal ini dimana pelajar berkecerdasan tinggi ini adalah pelajar yang sering mendapat keputusan peperiksaan yang cemerlang dan pelajar yang menjadi tumpuan guru untuk menaikkan nama baik sekolah ke peringkat yang lebih tinggi dalam peperiksaan awam. Highly Intelligent Students in Special Plan Class Abstract: The philosophy of National Education aims to develop the individual potential of students as a whole and to be physically, emotionally, spiritually and intellectually integrated. Various plans and strategies for the education system have been implemented by the Ministry of Education to realize the aspiration of the National Education Philosophy in producing and developing students' potentials and abilities. This study is about students with high intelligence. Interviews with teachers aim to find out the level of high-achieving students in every school in Malaysia and to see the level of student achievement in academic and co-curricular achievement. The study methods used were interviews, observations, and references. The conclusion of this study is that students with high intelligence are students who have the ability in every subject in the school. This is where these high-achieving students are the ones who often get excellent test results and students who are the focus of teachers to raise the school's reputation to the next level in public examinations. Keyword: Students, Intelligence, Classroom, Special Plan Class.