Gejala Buli Secara Fizikal yang Semakin Berleluasa di Sekolah - Ngo Yew Yung; Nasharuddin Imraan Rosli; Muhammad Afiq Aizaq Mat Salleh @ Sukri; Fatin Nur Syahirah Abdul Hamid; Nor Nasihah Mohd Robi; Nurul Nasuha Rosly; Mohd Razimi Husin (International Journal of Humanities, Management and Social Science, 2019)
Konsep buli boleh dilihat kepada elemen-elemen yang terdapat di dalam tingkahlaku buli seperti pembuli, mangsa buli, tujuan dan kesan tingkahlaku buli. Lumrahnya pembuli adalah mereka yang mempunyai sifat sebagai orang lebih kuat, berkuasa dan lebih bermampuan untuk melakukan tingkah laku buli. Kekuatan ini biasanya boleh diperlihatkan sama ada ia adalah secara berseorangan atau berkumpulan. Mereka yang menjadi mangsa kepada pembuli adalah mereka yang lebih lemah dan tidak bermampuan untuk menandingi kekuatan dan kekuasaan si pembuli. Kelemahan ini termasuk lemah dari aspek fizikal dan lain-lain.Oleh kerana itu, maka dilakukan kajian mengenai gejala buli secara fizikal yang semakin berleluasa di sekolah. Metodologi kajian ini iaitu reka bentuk kajian gejala buli secara fizikal yang semakin berleluasa di sekolah adalah berbentuk deskriptif dengan menggunakan keadah temu bual. Antara temu bual yang telah pengkaji buat adalah temu bual semi struktur. Format semi struktur terletak di antara temu bual berstruktur dan tidak berstruktur. Secara keseluruhan dapatlah dirumuskan bahawa perlakuan buli di sekolah menengah adalah sesuatu yang perlu diambil perhatian serius seperti mana di sekolah-sekolah dalam bandar dan luar bandar yang lain. Symptoms of Physical Bullying Increasingly at School Abstract: The concept of bullying can be seen in the elements of bullying behaviors such as bullying, victim bullying, the purpose and impact of bullying behavior. Generally bullies are those who have a stronger personality, are more powerful and capable of committing bullying behavior. This power can usually be seen either individually or in groups. The victims of the bullying are the weaker ones and unable to match the power and authority of the bully. These weaknesses include physical and other weaknesses. Therefore, a study on physical symptoms of bullying has become widespread in schools. The methodology of this study, which is the design of the study of physical bullying symptoms prevalent in schools, is descriptive using interview methods. Among the interviews that have been researched are semi-structured interviews. The semi-structured format is located between structured and unstructured interviews. It can be concluded that bullying in secondary schools is something that should be taken seriously as it is in other urban and rural schools. Keyword: Physical Bullying, School Issues, Students.