Hubungan Antara Motivasi dan Penerimaan Dengan Pencapaian Akademik Pelajar Dalam Pembelajaran Menggunakan M-Pembelajaran di Kolej Vokasional - Roghdaryanti Hashim; Maizatul Hayati Mohamad Yatim (International Journal of Humanities, Management and Social Science, 2019)
Kajian ini bertujuan untuk menentukan hubungan antara motivasi dan penerimaan dengan pencapaian akademik pelajar dalam pembelajaran Penyelenggaraan Pencegahan Komputer menggunakan m-learning di kolej-kolej kejuruan. Dalam kajian ini, teori motivasi Teori Penentuan Diri telah diintegrasikan dengan model penerimaan UTAUT. Kajian ini merupakan kajian kuantitatif mengenai reka bentuk relasi, yang menggunakan teknik pensampelan mudah rawak kepada 70 responden dari 85 populasi yang mengambil kursus Penyelenggaraan Pencegahan Komputer di empat kolej vokasional yang terletak di Kuala Lumpur dan Selangor. Keputusan menunjukkan bahawa semua pembolehubah bebas mempunyai hubungan yang signifikan dengan pencapaian akademik pelajar, tetapi hanya motivasi pengajaran, keseronokan dan niat tingkah laku adalah faktor yang mempengaruhi pencapaian akademik pelajar. Motivasi pengajaran lebih berpengaruh kepada pelajar daripada motivasi ekstrinsik dan tahap penerimaan pelajar dalam m-learning dalam aktiviti pembelajaran adalah tinggi. The Relationship between Motivation and Acceptance with Student Academic Achievement in Learning Using M-learning in Vocational College Abstract: This study aimed to determine the relationship between motivation and acceptance with students' academic achievement in Computer Preventive Maintenance learning using m-learning in vocational colleges. In this study, the motivational theory of Self-Determination Theory has been integrated with the UTAUT acceptance model. This study was a quantitative study of relational design, which applied simple random sampling techniques to 70 respondents from 85 populations who took Computer Preventive Maintenance courses at four vocational colleges located in Kuala Lumpur and Selangor. The results showed that all of the independent variables have a significant relationship with students' academic achievement, but only instructional motivation, enjoyment and behavioral intention are factors that influence student academic achievement. Instructional motivation is more influential to students than extrinsic motivation and the level of student acceptance of m-learning in learning activities is high. Keywords: m-Learning, Motivation, Acceptance, Academic Achievement.