Penggunaan Sistem Persekitaran Pembelajaran Maya Frog di Sekolah-Sekolah Malaysia: Pengalaman dan Prospek Masa Depan - Mohd Nor Mamat; Mohd Faiz Mohd Baharan; Noraizan Mohsin; Zawawi Temyati (International Journal of Education, Science, Technology, and Engineering, 2019)
Penggunaan sistem Virtual Learning Environment Frog (VLE Frog) merupakan satu sistem pembelajaran maya yang giat digunakan di hampir 100.000 buah sekolah di seluruh negara. Sistem ini merupakan satu platform pembelajaran maya yang boleh diguna pakai oleh semua murid, guru dan warga sekolah pada bila-bila masa dan di mana sahaja untuk mengakses laman pendidikan. Namun, penggunaannya masih berada di tahap yang kurang memberangsangkan dan tidak di ambil berat oleh guru di sekolah. Justeru kajian ini dijalankan bagi mengenal pasti fungsi dan peranan sistem VLE Frog di sekolah. Kajian ini merupakan kajian gabungan kuantitatif dan kualitatif dengan melibatkan 367 orang sebagai sampel kajian. Kajian perpustakaan, instrumen soal selidik dan pemerhatian telah dijalankan bagi mendapatkan data kajian ini. Hasil dapatan kajian ini diharap dapat menjadi salah satu daripada kayu ukur terhadap kesediaan guru sekolah rendah dalam menggunakan teknologi dalam pendidikan khususnya melalui sistem VLE Frog. Use of Frog Virtual Learning Environment System in Malaysian Schools: Future Experiences and Prospects Abstract: The use of the Virtual Learning Environment Frog (VLE Frog) system is a powerful virtual learning system used in nearly 100,000 schools across the country. The system is a virtual learning platform that can be used by all students, teachers and schoolmates anytime and anywhere to access educational sites. However, its use is still at a disadvantage and has not been taken seriously by teachers in schools. Therefore, this study was conducted to identify the function and role of the VLE Frog system in schools. This study was a quantitative and qualitative study involving 367 people as a sample. Library surveys, questionnaires and observations were conducted to obtain data from this study. The findings of this study are expected to be one of the benchmarks for primary school teachers' readiness to use technology in education especially through the VLE Frog system. Keywords: VLE Frog, Primary School, Teacher.