Comparıson of Some Motoric Characteristics of 11- 13 Years Old Sedentary and Alpine Ski Athletes - Emrah Yilmaz; Mahmut Özdinç; Mehmet Kumartaşlı; Mesude Sazak (INDONESIAN JOURNAL OF SPORT MANAGEMENT, 2021)
Bu çalışmanın amacı, 11-13 yaş grubu alp disiplini kayakçıları ile sedanter çocuklar arasından seçilen iki grubun fiziksel ve motorik özelliklerini karşılaştırmaktır. Çalışmaya Kayseri ilinde kayak branşıyla uğraşan 70 (35 erkek-35 kız) sporcu ve 70 (35 erkek-35 kız) sedanter olmak üzere toplam 140 çocuk katılmıştır. Araştırmaya katılan çocuklara test bataryası uygulanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS istatistik paket programı kullanılmıştır. Erkek sporcular ile sedanter erkekler, kadın sporcular ve sedanter kızlar arasındaki verilerin karşılaştırılmasında bağımsız örneklemler t testi kullanıldı. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak alındı. Erkek sporcular ve sedanter çocukların Euro-fit test bataryasından seçilen bazı testlerin bulgularına göre, Sağ el kavrama kuvveti testinde istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmazken, diğer motorik testlerin bulgularında istatistiksel olarak anlamlı farklar bulundu.Aynı Euro-fit test bataryasından seçilen bazı testlerin bulgularına göre istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı kadın sporcuların ve sedanter çocukların otur uzan ve uzan esneklik testinde bulunurken, diğer motorik testlerin bulgularında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulundu. Sonuç olarak, kız ve erkek çocukların gelişim çağındaki alp kayağı eğitim programlarına dahil edilen ekstra arazi eğitimi ve bu eğitim programları alp disiplini kayakının özellikleri ile birleştiğinde kas sisteminin gelişimi, iskelet sporcuların kemik sistemi ve motorik özellikleri.