ISU SOSIO-HISTORIS DALAM TAFSIR AL-QUR’AN AL-KARIM - Ahmad Nabil Amir (An-natiq Jurnal Kajian Islam Interdisipliner, 2021)
Kertas ini membincangkan isu-isu politik dan sosial yang diketengahkan dalam kitab Tafsir al-Qur’an al-Karim oleh al-Ustaz H. A. Halim Hasan, H. Zainal Arifin Abbas dan Abdur Rahim Haitami. Kitab Tafsir al-Qur’an al-Karim karya ulama tiga serangkai ini merupakan antara karya tafsir kontemporer yang terkenal di Indonesia sebagai penghasilan moden dalam kajian tafsir yang mengangkat manhaj al-ma’thur dan al-ma‘qul dalam penafsiran. Antara isu politik yang diangkat adalah keadilan, demokrasi, shura dan kebebasan. Manakala isu sosial yang diketengahkan adalah kemunafikan, sejarah Bani Israel, nubuwwah, fitrah, syafaah, tasawuf, dan tarbiah ‘alam. Metodologi kajian bersifat deskriptif dan analitis dalam menyorot pandangan politik dan sosial yang diuraikan dalam Tafsir ini. Isu dan fikrah politik dan sosial yang diketengahkan dalam Tafsir al-Qur’an al-Karim ini telah digarap dengan berkesan dan memberi dampak dan implikasi penting kepada perkembangan dan pembaharuan pemikiran Islam di abad moden dan membantu mengangkat kesedaran sosial dan mencetuskan reformasi politik di Indonesia.