???? ??? ?????? ???? ???? ??? ???? - Erizal Ilyas (Diwan: Jurnal Bahasa dan Sastra Arab, 2017)
Perang Badar adalah peperangan pertama orang Islam melawankafir Quraiys? peritiwa besar yang telah merubah peta dunia terutama dijazirah Arab. Keangkuhan kafir Quraisy dan kesombongan yang merekaperlihatkan berbuah malapetaka dengan terbunuhnya beberapa tokohmereka dalam peperangan Badar ini. Peperangan yang tidak diinginkansama sekali oleh ummat Islam ketika itu memberikan banyak pelajaranyang bisa dipetik ummat Islam dikemudian hari sebagai pegangan dalamberdakwah dan menegakkan kalimat Allah dimuka bumi.