DETERMINAN NILAI PERUSAHAAN PADA PT. INDOFOOD CBP SUKSES MAKMUR, TBK. TAHUN 2010-2020 - Bulan Oktrima; Muliahadi Tumanggor; Rohman Rifa’i (JURNAL SeMaRaK, 2022)
Kajian ini bertujuan untuk menentukan pengaruh Ekuiti (ROE), Nisbah Hutang kepada Ekuiti (DER) dan Nisbah Semasa (CR) terhadap Harga Kepada Nilai Buku (PBV), secara parsial dan simultan. Jenis kajian yang digunakan dalam penyelidikan ini ialah data kuantitatif. Sumber data yang digunakan dalam kajian ini adalah data sekunder. Populasi dalam kajian ini adalah kesemua penyata keuangan yang terdapat di PT Indofood CBP Sukses Makmur Tbk. sepanjang tempoh 2010-2020. Penentuan sampel dalam kajian ini menggunakan penyata kewangan dalam bentuk kunci kira-kira dan penyata pendapatan. Kaidah analisis yang digunakan dalam penyelidikan ini ialah analisis regresi linear berganda. Analisis data menggunakan aplikasi perisian SPSS versi 26. Hasil kajian ini menunjukkan bahwa Pulangan Atas Ekuiti, Nisbah Hutang kepada Ekuiti dan Nisbah Semasa secara separa dan serentak tidak mempunyai pengaruh yang signifikan terhadap Harga Kepada Nilai Buku .Kata Kunci: Return On Equity, Debt to Equity Ratio, Current Ratio, Price to Book Value