TAHAP PENGETAHUAN MAHASISWA UNIVERSITI AWAM (UA) NEGERI SELANGOR TERHADAP ILMU PERBANDINGAN AGAMA - Aemy Elyani Mat Zain; Nazneen Binti Ismail; Norsaadah Din@ Mohamad Nasirudin; Maryam Habibah Kamis (Al-Banjari : Jurnal Ilmiah Ilmu-Ilmu Keislaman, 2019)
The field of Comparative Religion is getting more attention from most scholars in the world, including Malaysia. This is parallel with the nature of the Malaysian community which is diverse. The more one knows of the knowledge in comparative religion, the more one is sensitive when interacting with the people of other religions. Hence, in the context of university students in Malaysia, how far is their level of knowledge in comparative religion? This study is going to analyse on the level of knowledge among public university students in Selangor towards the field of comparative religion. This is based on the respondents’ demography which are gender, age, state originality, secondary education, department of study and the phase of the study in university. The method employed is quantitative which used the Statistical Packages for the Social Science (SPSS) For Windows (version 22.0) and the findings are analysed descriptively. The result shows that Min distribution is a high 4.04 Overall, it is shown that the majority of the public university students have certain knowledge in the field of comparative religion.Ilmu perbandingan agama merupakan satu bidang ilmu yang semakin mendapat tempat masyarakat dunia termasuk Malaysia. Ini menepati dengan sifat rakyat Malaysia yang majmuk. Semakin seseorang itu mengetahui tentang ilmu perbandingan agama, semakin dia peka apabila bergaul dan berinteraksi dengan penganut agama lain. Namun, dalam konteks mahasiswa universiti, bagaimana tahap pengetahuan mereka terhadap ilmu perbandingan agama. Maka, kajian ini dilakukan bagi menganalisis sejauh mana tahap pengetahuan mahasiswa universiti awam di Selangor terhadap ilmu perbandingan agama berdasarkan demografi mahasiswa dari segi jantina, umur, negeri asal, sekolah menengah terakhir, fakulti dan peringkat pengajian. Metod kajian yang dilakukan adalah kuantitatif yang menggunakan perisian Statistical Packages for the Social Science (SPSS) For Windows versi 22.0 dan seterusnya hasil kajian dihuraikan secara deskriptif yang merangkumi nilai kekerapan dan peratusan. Hasil kajian menunjukkan bahawa tahap pengetahuan mahasiswa universiti awam negeri Selangor mengenai ilmu perbandingan agama mencapai taburan min yang tinggi iaitu 4.04. Ini jelas membuktikan bahawa mahasiswa universiti awam Selangor mempunyai pengetahuan yang jelas terhadap ilmu perbandingan agama.