MULTIMEDIA BERBASIS KOMPUTER DALAM PROSES PEMBELAJARAN - S Sukari (MAMBA'UL 'ULUM, 2019)
Pendidikan adalah suatu bidang yang bersifat dinamis. Dari masa ke masa, pendidikan melalui perubahan yang bersesuaian dengan kemajuan pemikiran, kehendak dan teknologi manusia. Perubahan yang dirasakan sekarang bukan saja berlaku dalam kepengurusan sekolah, malah kandungan kurikulum serta kaidah pengajaran turut mengalami perubahan mengikuti masa. Sehingga dengan zaman informasi memaksa kita mengubah cara hidup dan cara kita bekerja.Lebih awal kita menyesuaikan diri, lebih cepat kita mempelajari ilmu baru ini, maka akan lebih baik dimasa depan. Justeru itu, aspek teknologi perlu diintegrasikan ke dalam kurikulum sekolah sebagai satu daya usaha ke arah memupuk minat sikap positif terhadap perkembangan teknologi( penggunaan komputer, internet dan sebagainya). Penggunaan pelbagai jenis media elektronik juga memberi peluang kepada setiap murid untuk menguasai ilmu pengetahuan dengan cara yang lebih menarik dan berkesan yang bertujuan untuk mengembangkan potensi individu secara menyeluruh. Beberapa bentuk pemanfaatan multimedia berbasis komputer yang dapat digunakan dalam proses pembelajaran meliputi: 1) Multimedia Presentasi;2) Program multimedia Interaktif;3) Sarana Simulasi;4) Video Pembelajaran;5) Internet dalam pembelajaran.