Imperialisme Barat dan Implikasi Ke Atas Pengislaman Borneo - Hashim Fauzy Yaacob (Proyeksi: Jurnal Ilmu-Ilmu Sosial dan Humaniora, 2016)
Sepertimana kesultanan-kesultanan yang lain di Nusantara, beberapa kesultanan di Borneo memainkan peranan yang aktif menyebarkan Islam di wilayah berkenaan. Sebahagian masyarakat pribumi seperti kaum Melanau di Sarawak memeluk Islam seacara serentak dalam kumpulan yang besar. Hal ini berdasarkan kekeliruan dalam menentukan siapakah Melayu yang sebenamya kerana banyak suku kaum yang menerima Islam tidak mengiktiraf diri mereka sebagai "Melayu tulin" walaupun telah memeluk Islam bagi membezakan diri mereka daripada golongan "Melayu tulin". Bagaimana pun kedatangan imperialis Barat seperti Sepanyol, Belanda, British, dan Portugis telah merencatkan perkembangan Islam di Borneo. Kertas kerja ini cuba menggarap implikasi daripada kedatangan imperialis ke atas penyebaran Islam. Hal ini kerana, Islam tidak meratai Kepulauan Borneo sepertimana Islam merupakan kelompok paling besar di kepulauan Nusantara yang lain seperti Jawa, Sumatera, Sulawesi, dan Tanah Melayu. Dengan keupayaan Kesultanan Brunai dan beberapa kesultanan di Kalimantan, Borneo sebenarnya berpotensi untuk di islamkan secara lebih meratai bcrbanding hari ini jika tidak kerana kcwujudan imperialisme Barat.