Development of "Pocket Lingua Sign" Mobile Application for Sign Language Learning - Md Rashid, Farah Izzati; Abdul Rahman, Mohd Hishamuddin (Journal of Engineering, Technology, and Applied Science (JETAS), 2021)
Aplikasi Pocket Lingua Sign ini merupakan satu aplikasi yang dibangunkan untuk membantu masyarakat yang ingin mempelajari dan memahami Bahasa isyarat pada peringkat awal. Perkara ini juga memberi pendedahan kepada orang yang kurang mengetahui berkenaan Bahasa isyarat. Untuk projek ini, sistem ini menggunakan model ADDIE. Antara kelebihan menggunakan model ADDIE ini ialah dapat menyusun projek ini mengikut kerangka masa yang ditetapkan. Bedasarkan kaedah analisis yang dilaksanakan projek ini menumpukan kepada pembelajaran asas Bahasa isyarat. Pengujian telah dijalankan melalui pengedaran soal selidik di dalam bentuk Goofle Form. Kebanyakan pengguna bersetuju dengan aplikasi ini. Aplikasi Pocket Lingua Sign ini juga menggunakan media interaktif seperti video dan gambar. Hal ini kerana, penggunaan sebegini lebih mempercepatkan proses pemahaman pembelajaran terutama secara visual. Pada masa akan datang, diharapkan aplikasi ini mempunayi lebih banyak maklumat supaya pengguna lebih berpuas hati. Secara kesimpulannya, aplikasi ini dapat memudahkan pengguna untuk mencari bahan maklumat berkenaan Bahasa isyarat tangan. Development of "Pocket Lingua Sign" Mobile Application for Sign Language Learning Abstract: This Pocket Lingua Sign application is an application developed to help people who want to learn and understand sign language at an early stage. This also gives exposure to people who do not know much about sign language. For this project, the system uses the ADDIE model. Among the advantages of using this ADDIE model is to be able to organize this project according to a set time frame. Based on the analytical method implemented, this project focuses on the basic learning of sign language. Testing was conducted through the distribution of questionnaires in the form of Goofle Form. Most users agree with this application. The Pocket Lingua Sign application also uses interactive media such as videos and images. This is because, such use speeds up the process of understanding learning, especially visually. In the future, it is hoped that this application has more information so that users are more satisfied. In conclusion, this application can make it easier for users to find information materials regarding hand sign language. Keywords: Learning Tool, Mobile Application, Sign Language.