Kalong Ornaments in the Architecture of the Orang Ulu Community in Sarawak - Patrick Padri, Lydia; Ramli, Harozila (Journal of Humanities and Social Sciences (JHASS), 2021)
Kajian berkaitan ragam hias Kalong masyarakat Orang Ulu di Sarawak ini akan memberi fokus terhadap penggunaan Kalong pada senibina yang dihasilkan oleh masyarakat Orang Ulu di samping meneroka tentang makna dan falsafah yang terkandung di sebalik penggunaannya dari perspektif kepercayaan tradisi. Secara umumnya, kesenian dalam masyarakat Orang Ulu tradisional banyak menjurus kepada kepercayaan mistik dan alam ghaib serta mempunyai interaksi yang baik sesama manusia dan alam. Kajian kualitatif ini berdasarkan data-data yang dikumpul dalam bentuk perkataan, sumber majalah, keratan-keratan akhbar dan jurnal-jurnal hasil penulisan pengkaji-pengkaji barat dan tempatan serta lain-lain rekod rasmi. Di samping itu juga, kaedah temu bual dengan responden-responden yang dipilih yang terdiri daripada enam orang daripada kalangan masyarakat Orang Ulu itu sendiri juga menyokong kajian ini. Penemuan dan interpretasi yang dibuat akan dapat menjelaskan mengenai makna penggunaan motif-motif Kalong yang diaplikasikan pada binaan-binaan penting ini dengan lebih tepat lagi. Kajian ini juga dapat mengenal pasti beberapa penggiat yang terlibat dalam menghasilkan karya Kalong serta menjelaskan tentang makna dan falsafah serta mengenal pasti motif Kalong yang menjadi identiti masyarakat Orang Ulu. Kalong Ornaments in the Architecture of the Orang Ulu Community in Sarawak Abstract: This research is about the decoration in the architecture of the Orang Ulu community in Sarawak. It focuses on the use of the bat motifs, whose meaning and philosophy in the perspective of traditional beliefs are also explored. In the Orang Ulu communities, traditional arts are related to mystical and supernatural beliefs. Human beings and nature are believed to interact in harmony. This is a qualitative study in which data are collected, interviews jotted, articles in magazines, newspapers, journals, written by local as well as foreign researchers, and official records are gleaned. Six respondents from the Orang Ulu community are randomly interviewed to help verify the data. These are interpreted to see the significance of the architecture in the Orang Ulu communities. A number of carvers are identified who shed light on the bat motifs that embody the Orang Ulu identity. Keywords: Architecture, Kalong, Orang ulu Community, Ornaments