Membina Laman Web (Website) Menggunakan Google Sites Untuk Kelestarian Ekonomi - Arwansyah Kirin; Hafizuddin Sutimin; Tang Yung Pong; Liew Ai Poh; Siti Marpuah (Jurnal Pengabdian dan Pemberdayaan Masyarakat Kepulauan Riau (JPPM Kepri), 2021)
Pada zaman milenial ini penggunaan teknologi semakin canggih dan berkembang diseluruh dunia, baik itu dalam bidang pendidikan, seni budaya mahupun ekonomi. Wujudnya aplikasi-aplikasi yang berbentuk digital melonjakkan lagi penggunaan internet dalam kehidupan harian termasuklah transaksi jual beli antara negara yang dilakukan hanya diujung jari. Minimnya pengetahuan dan kemahiran mahasiswa serta masyarakat terhadap teknologi menyebabkan mereka kalah dalam persaingan ekonomi. Hal ini dapat menjejaskan produk jualan tidak menarik, imej perusahaan kurang professional dan pendapatan akan rendah akhirnya kelestarian ekonomi menurun. Oleh itu kajian ini berusaha untuk menjelaskan satu cabang teknologi yaitu membina website dikenali sebagai G-Sites. Metodologi yang digunakan dalam kajian ini adalah kaedah Participation Action Research (PAR Method). Pembinaan satu video tutorial G-Site telah dilakukan dan dimasukkan dalam youtube. Hasilnya di dapati bahwa 13 orang responden mengatakan video tutorial tersebut 100% dapat membantu mereka dalam membina sebuah website dan juga dapat menambah imej perniagaan lebih professional jika dilakukan dengan menggunakan website. Kesimpulannya bahwa mahasiswa serta masyarakat perlulah menguasai kemahiran dalam teknologi untuk melestarikan ekonomi yang bersaing ditingkat nasional dan internasional.