DINAMIKA MAKNA DAN PERILAKU SINTAKTIS PREPOSISI DARIPADA - Jupriono, D.; Jatmiko, Dheny (TANDA, 2022)
Terdapat lima pandangan terhadap pemakaian preposisi daripada: sebagai preposisi 'perbandingan', redundansi, bentuk tegun, fenomena lingual wajar, dan sebagai wujud loyalitas bawahan kepada atasan. Dalam dinamikanya preposisi daripada berkemungkinan mempunyai sepuluh makna: 'penanda perbandingan', 'penanda bahan', 'penanda asal lokasi', 'milik', 'terhadap/tentang', 'penanda eksklusivitas', 'terdiri atas', 'di antara', 'penanda objektif', dan 'penanda agentif'. Dalam perilaku sintaksisnya, daripada dapat bertindak ke dalam enam peran: penanda FPr, konjungsi antarklausa, atribut FN, aksis FPr, preposisi-verbal, dan atribut FV.