Keberkesanan dan Solusi Pembangunan di Negara Dunia Ketiga - Fauzi (Al-Fikrah, 2014)
Pemikir-pemikir aliran Liberal dan Marxis sering bertentangan berkaitan dengan dialektika pemikiran terhadap sebab atau punca dan penyelesaian kepada suatu permasalahan dalam sisi pembangunan ekonomi sebuah negara. Antara teori dominan yang terjadi dialektika dalam membahas hal tersebut ialah Modernization Theory, Dependency Theory dan World System Theory. Namun, di sebalik dialektika yang terjadi di dalam teori-teori tersebut, World System Theory juga mempunyai sisi pernilaian yang begitu seimbang dalam menyelesaikan pertentangan pemikiran kedua-dua teori (Modernization theory dan Dependency Theory). Hal ini karena, banyak sarjana menganalisis berkaitan teori Modenisasi dan teori Ketergantungan yang dikatakan kurang tepat dalam penyelesaian masalah pembangunan ekonomi politik negara dunia ketiga dalam sistem dunia.