ANALISIS PERISTIWA TUMPAHAN MINYAK OLEH MV WAKASHIO DI KEPULAUAN MAURITIUS TAHUN 2020 (JURNAL EKONOMI, SOSIAL & HUMANIORA, 2021)
Sebagai negara maritim, dan sangat bergantung pada laut yang mana ketergantungan itu berupa hasil laut, pariwisata laut, hingga sendi kehidupan lain di lautan Mauritius. Sekalipun Mauritius tergabung dalam keanggotaan IMO dan mempunyai negara sahabat yang rasanya dapat membantu Mauritius dalam menangani kejadian tumpahan minyak, Sebaiknya sebagai negara yang bergantung pada pemanfaatan lautnya, Mauritius seharusnya memiliki kemampuan yang memadahi untuk menangani kejadian Tumpahan Minyak. Jika berkaca pada kejadian Tumpahan minyak MV Wakashio yang menimpa Mauritius pada tahun 2020, pemerintah Mauritius dinilai sangatlah lambat dan sangat tidak siap dalam menangani bencana ini. Oleh karena itu, penting bagi Mauritius untuk mempunyai kesiapan yang matang dalam mengahadapi bencana tumpahan minyak.