Penggunaan Drawing Pen Tablet sebagai Media Pembelajaran Cardiotocography di Masa Pandemi Covid-19 - Leni Suhartini; Judi Januadi Endjun (Maternal & Neonatal Health Journal, 2021)
Pemantauan kesejahteraan janin (PKJ) sangat penting semasa penjagaan dan kelahiran antenatal. Alat elektronik yang digunakan untuk memantau kesejahteraan janin adalah kardiotokografi (CTG). Melalui CTG, kekerapan dan kebolehubahan kadar denyutan jantung janin (FHR), kontraksi rahim, dan pergerakan janin dapat dipantau pada masa yang sama. Penggunaan media tablet pena menggambar membantu pensyarah ketika menjelaskan cara membaca dan memahami corak rekaman yang digambarkan di atas kertas. Tujuan kajian ini adalah untuk mengetahui faedah menggunakan tablet pen lukisan sebagai alat pembelajaran CTG semasa pandemi Covid-19. Kaidah penyelidikan: reka bentuk penyelidikan pra-eksperimen dengan ujian pretest-post satu kumpulan. Sampel kajian ini adalah 58 orang pelajar Program Pengajian Kebidanan D-3 STIKes RSPAD Gatot Soebroto. Data kajian diperoleh menggunakan skor pretest (ujian awal) dan ujian pasca (ujian akhir). Analisis data menggunakan uji beda uji t dengan tahap signifikan 5%. Hasilnya, skor min pada pretest adalah 61.03 dengan sisihan piawai 10.99. Setelah mendapatkan bahan dengan bantuan melukis media tablet pen dan menjalankan praktikum pemantauan kesejahteraan janin, ujian akhir dilakukan, nilai rata-rata adalah 71.03 dengan sisihan piawai 19.84. Perbedaan min antara ujian awal dan akhir adalah 10.345 dengan sisihan piawai 21.416. Hasil ujian statistik memperoleh nilai signifikan 0.001, sehingga dapat disimpulkan bahwa terdapat perbedaan yang signifikan antara ujian awal dan ujian akhir praktikum pemantauan kesejahteraan janin. Media pembelajaran tablet pena melukis membantu pemahaman dalam pembelajaran CTG.