NUREKSAIN ANGGAH-UNGGUHING BASA BALI RING SAJERONING SESURATAN PIDARTA SISIA KELAS XI BAHASA SMA NEGERI 2 SINGARAJA - I Made Surianta .; Ida Bagus Made Ludy Paryatna, S.S. .; Drs. I Nyoman Merdhana, M.Pd . (Jurnal Pendidikan Bahasa Bali Undiksha, 2015)
Penelitian ini bertujuan mendeskripsikan (1) kemampuan siswa kelas XI Bahasa SMAN 2 Singaraja menggunakan anggah-ungguhing basa Bali dalam teks pidato, (2) kesalahan-kesalahan siswa kelas XI Bahasa SMAN 2 Singaraja menggunakan anggah-ungguhing basa Bali dalam teks pidato, dan (3) kendala-kendala yang dihadapi siswa kelas XI Bahasa SMAN 2 Singaraja menggunakan anggah-ungguhing basa Bali dalam teks pidato. Penelitian ini dirancang sebagai penelitian deskriptif kuantitatif-kualitatif Subjek penelitian ini adalah siswa kelas XI Bahasa SMA Negeri 2 Singaraja. Objek penelitiannya adalah kemampuan kemampuan, kesalahan-kesalahan, dan kendala-kendala yang dialami siswa kelas XI Bahasa SMA Negeri 2 Singaraja dalam menggunakan anggah-ungguhing basa Bali dalam teks pidato. Pengumpulan data dilakukan dengan menggunakan metode penugasan dan wawancara. Metode analisis data yang digunakan adalah analisis kualitatif dan analisis kuantitatif dengan tahapan (1) reduksi data, (2) deskripsi data, (3) klasifikasi data, dan (4) penyimpulan. Hasil penelitian ini menunjukkan bahwa (1) kemampuan siswa kelas XI Bahasa SMA Negeri 2 Singaraja menggunakan anggah-ungguhing basa Bali dalam teks pidato tergolong sedang dengan skor rerata siswa 64,4. (2) kesalahan-kesalahan siswa menggunakan anggah-ungguhing basa Bali dalam teks pidato terdiri dari dua, yakni: (a) diksi dan (b) konteks. (3) Kendala-kendala yang dihadapi siswa dalam menggunakan anggah-ungguhing basa Bali dalam teks pidato tersebut adalah (a) penguasaan bahasa Bali, (b) penguasaan kosakata, (c) penguasaan bahasa Bali alus, (d) buku penunjang pembelajaran yang kurang memadai, (e) pelajaran bahasa Bali yang sangat pelik, dan (f) aturan-aturan pembuatan pidato yang belum dipahami. Adapun saran dari penelitian ini agar kendala-kendala yang dialami dalam, harus terus ditindaklanjuti dengan belajar bahasa Bali yang lebih giat dan tekun. karena skripsi di Jurusan Pendidikan Bahasa Bali menggunakan bahasa Bali, maka kami melampirkan juga abstrak dalam bahasa Bali. KUUB Tetilikan puniki matetujon nlatarang (1) kawagedan sisia kelas XI Bahasa SMAN 2 Singaraja ngwedarang anggah-ungguhing basa Bali sajeroning sesuratan pidarta, (2) kaiwangan-kaiwangan sisia kelas XI Bahasa SMAN 2 Singaraja ngwedarang anggah-ungguhing basa Bali sajeroning sesuratan pidarta, miwah (3) pikobet sane kapanggihin para sisia kelas XI Bahasa SMAN 2 Singaraja ngwedarang anggah-ungguhing basa Bali sajeroning sesuratan pidarta. Tetilikan puniki nganggen palihan tetilik deskriptif kuantitatif-kualitatif. Subjek ring tetilikan puniki sisia kelas XI Bahasa SMA Negeri 2 Singaraja. Objek tetilikan inggih punika kawageda, kaiwangan, miwah pikobet sane kapanggihin sisia kelas XI Bahasa SMA Negeri 2 Singaraja ngwedarang anggah-ungguhing basa Bali sajeroning sesuratan pidarta. Pamupulan data nganggen kramaning pepintonan miwah sadu wicara. Kramaning data tureksa sane manggen ingih punika analisis kualitatif miwah analisis kuantitatif antuk pamargi (1) reduksi data, (2) deskripsi data, (3) klasifikasi data, lan (4) panyutetan. Pikolih tetilikan puniki nyantenang (1) kawagedan sisia kelas XI Bahasa SMA Negeri 2 Singaraja ngwedarang anggah-ungguhing basa Bali sajeroning sesuratan pidarta ngranjing ring sesengguh sedeng antuk laca-laca 64,4. (2) kaiwangan sisia ngwedarang anggah-ungguhing basa Bali sajeroning sesuratan pidarta wenten kekalih,: (a) pepilihan kruna miwah (b) paiketan suksman kruna. (3) pikobet sane kapanggihin sisia ngwedarang angah-ungguhing basa Bali sajeroning sesuratan pidarta inggih punika (a) kaweruhan basa Bali, (b) kaweruhan kosabasa Bali, (c) kaweruhan basa Bali alus, (d) buku sane ngrajegang pangajah-ajahan basa Bali sane kirang, (e) pidaging plajahan basa Bali sane meweh, miwah (f) Uger-uger sane pastika ngwangun pidarta. Piteket ring tetilikan puniki mangda pikobet sane kapanggihin sayuakti katepasin antuk nelebin peplajahan basa Bali Kruna jejaton: anggah-ungguhing basa Bali sajeroning pidarta. Kata Kunci : anggah-ungguhing basa Bali dalam pidato The aim of this research were to describe (1) second grade students of language in SMA N 2 Singaraja’s ability in using anggah-ungguhing basa Bali in speech text, (2) the mistake of using anggah-ungguhing basa Bali made by second grade students of language in SMA N 2 Singaraja, and (3) the obstacles which faced by second grade students of language in SMA N 2 Singaraja in using anggah-ungguhing basa Bali in speech text. The subject of this research was second grade students of language in SMA N 2 Singaraja. The objects of this research were the ability, the mistake, and the obstacle which experienced by the second grade students of language in SMA N 2 Singaraja in using anggah-ungguhing basa Bali in speech text. The data collection was conducted by using assignment and interview method. Data analysis method which used were qualitative analysis and quantitative analysis with four stages, they are: (1) data reduction, (2) data description, (3) data classification, and (4) conclusion. The result of this research showed that (1) the ability of second grade students of language in SMA N 2 Singaraja in using anggah-ungguhing basa Bali in speech text was average with student’s average score 64,4. (2) there were two mistakes made by student in using anggah-ungguhing basa Bali in speech text, there are: (a) diction and (b) context. (3) there are six obstacles faced by the student in using anggah-ungguhing basa Bali in speech text, they are: (a) the mastery of Bali languange, (b) the mastery of vocabulary, (c) the mastery of Bali Alus language, (d) less of book references, (e) Bahasa Bali lesson was complicated, and (f) the rule in making speech was not understood yet. There are some suggestions from this research for the obstacle faced that students have to study harder and discipline to understand studying Bali language. keyword : anggah-ungguhing basa Bali speech text