SESELEH TATA WANGUN JRONING (STRUKTUR INTRINSIK) LAN KAJATIAN GUNA SARAT PAGURON-GURON RING PUPULAN CERPEN SMARA REKA - I WAYAN ARDI PAYANA .; I Ketut Paramarta, S.S.,M.Hum. .; Ida Ayu Putu Purnami, S.S., M.Pd . (Jurnal Pendidikan Bahasa Bali Undiksha, 2015)
Penelitian ini bertujuan untuk mendeskripsikan (1) struktur intrinsik (tata wangun jroning), dan (2) nilai pendidikan karakter yang ada dalam kumpulan cerpen smara reka. Subjek penelitian ini adalah kumpulan cerpen smara reka. Objek penelitiannya adalah struktur intrinsik ( tata wangun jroning) dan nilai pendidikan karakter. Penelitian ini dirancang sebagai penelitian deskriptif kualitatif dan pengumpulan data dilakukan dengan menggunakan metode dokumentasi tehnik baca catat. Metode analisis data yang digunakan adalah analisis kualitatif dengan tahapan (1) identifikasi data, (2) reduksi data, (3) klasifikasi data, (4) deskriftif data, (5) interpretasi data, dan (6) penyimpulan. Cerpen yang ada dalam kumpulan cerpen Smara Reka berjumlah enam cerita yakni (1) Duasa melah, (2) Layah, (3) Ngalih sampi galang bulan, (4) Kung kalaraning kung, (5) Sayang mabunga mayang, dan (6) Sengkala ring niskla. Struktur intrinsik (tata wangun jroning) ini ada tujuh yaitu, (1) judul, (2) tema, (3) tokoh dan penokohannya, (4) latar, (5) alur, (6) gaya bahasa, dan (7) amanat. Ketujuh struktur intrinsik itu dapat dijumpai dalam kumpulan cerpen Smara Reka ini. Dalam kumpulan cerpen Smara Reka ini, hanya 16 nilai pendidikan karakter yang dijumpai yakni, religius ada dua, jujur ada tiga, tanggung jawab ada tiga, kerja keras ada satu, kreatif ada satu, rasa ingin tahu ada satu, toleransi ada satu, demokratis ada satu, bersahabat ada satu, dan peduli sosial ada dua. Adapun manfaat dari penelitian ini adalah, hasil penelitian ini dapat bermanfaat bagi pembinaan pembelajaran bahasa Bali khususnya cerpen. Karena jurusan Pendidikan bahasa Bali menggunakan bahasa Bali, maka saya lampirkan abstrak berbahasa Bali Tetilik puniki matetujon anggen nelatarang (1) tata wangun jroning (struktur intrinsik), lan (2) kajatian guna sarat paguron-guron ring pupulan cerpen smara reka. Jejering ring tetilik puniki inggih punika pupulan cerpen smara reka. Objek tetilikannyane inggih punika tata wangun jroning (struktur intrinsik) lan kajatian guna sarat paguron-guron sane wenten ring pupulan cerpen smara reka. Ring tetilik puniki nganggen tetilik deskriptif kualitatif lan nganggen metode dokumentasi tehnik baca catat. Data tureksa sane kaanggen inggih punika analisis kualitatif, pah-pahannyane (1) identifikasi data, (2) reduksi data, (3) klasifikasi data, (4) deskriftif data, (5) interpretasi data, lan (6) pamicutet. Tetingkesan carita ring pupulan cerpen smara reka puniki kawangun antuk nemnem carita inggih punika, (1) Duasa melah, (2) Layah, (3) Ngalih sampi galang bulan, (4) Kung kalaraning kung, (5) Sayang mabunga mayang, lan (6) Sengkala ring niskala. Kawetenan tata wangun jroning (struktur intrinsik) punika wenten pepitu inggih punika (1) murda, (2) unteng, (3) pragina miwah pawatekannyane, (4) lelintihan, (5) rerawatan, (6) bebaosan miwah tata basa, lan (7) piteket. Kapepitu tata wangun jroning (struktur intrinsik) puniki prasida kepanggihin ring pupulan cerpen smara reka puniki. Kajatian guna sarat paguron-guron sane prasida kepanggihin ring pupulan cerpen smara reka puniki wantah nemblas inggih punika prama tatwa (religius) wenten kalih, arjawa (jujur) wenten tiga, tanggung jawab wenten tiga, teleb makarya (kerja keras) wenten siki, seneng ngawi (kreatif) wenten siki, meled uning (rasa ingin tahu) wenten siki, awiwahara (toleransi) wenten asiki, demokratis wenten siki, kumanyama (bersahabat) wenten siki, lan urati ring pawongan (peduli sosial) wenten kalih. Pepolih tetilik puniki mangda mawiguna kawekasan. Kata Kunci : Analisis kumpulan cerpen smara reka This research is describing (1) intrinsic structure (tata wangun jroning), and (2) educational character’s values of smara reka short story. Subject of this research is smara reka’s short stories. And the object is intrinsic structure (tata wangun jroning) and educational character’s values. This research designed as a qualitative descriptive research and reading-writing technique of documentation method was used for collecting the data. The steps of qualitative analyzing of analysis method which used is (1) data identification, (2) data reduction. (3) data clasification, (4) data description, (5) data interpretation, and (6) conclution. There are six short stories in smara reka short story book, (1) Duasa melah, (2) Layah, (3) Ngalih sampi galang bulan, (4) Kung kalaraning kung, (5) Sayang mabunga mayang, and (6) Sengkala ring niskala. There are seven intrinsic structure, (1) title, (2) theme, (3) character and characterization, (4) background, (5) story groove, (6) language style, and (7) story message. This seven intrinsic structure can be find in this smara reka short stories. There are only sixteen educational character values which found in smara reka short stories, two religious values, three honest values, three responsibility values, one hardwork value, one creative value, one anxious value, one tolerant value, one democration value, one frendly value, and two socialism values. The benefit of this research is, the result of this research can be use in Balinesse Language education especially short story. keyword : analysis of smara reka stories