NUREKSAIN AJI PANGAJAH-AJAH TATA LAKSANA MIWAH PITEKET RING SAJERONING GENDING RARE SANE KAKARYANIN (KAPRODUKSI) OLIH BALI TV - I GUSTI AYU MADE PERMATA DEWI .; Ida Bagus Made Ludy Paryatna, S.S. .; Dra. Made Sri Indriani, M.Hum. . (Jurnal Pendidikan Bahasa Bali Undiksha, 2015)
Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui nilai pendidikan karakter dan amanat yang ada di dalam gending rare produksi Bali TV. Rancangan penelitian yang digunakan dalam penelitian ini adalah deskritif kualitatif. Subjek penelitiannya adalah gending rare produksi Bali TV dan yang menjadi objek penelitian adalah nilai pendidikan karakter dan amanat. Metode yang digunakan untuk mengumpulkan data adalah metode observasi, metode transkripsi dan metode dokumentasi. Hasil penelitian menunjukkan di dalam lagu gending rare produksi Bali TV ada 18 nilai pendidikan karakter. Nilai pendidikan karakter yang paling banyak yaitu cinta tanah air dan tanggung jawab. Nilai pendidikan karakter ini banyak ditemukan karena nilai pendidikan karakter tersebut adalah hal yang paling utama harus dilaksnakana supaya bisa melaksanakan hal yang baik untuk seterusnya. Nilai pendidikan karakter yang paling sedikit ditemukan adalah toleransi, kreatif, mandiri, demokratis, gemar membaca, dan peduli sosial. Nilai pendidikan karakter tersebut sedikit ditemukan karena anak-anak tidak bisa melaksanakan nilai pendidikan karakter yang telah ditemukan. Amanat yang ada di dalam gending rare produksi Bali TV adalah mengenai menjalani kehidupan yaitu berbakti kepada Tuhan, selalu menjalankan tanggung jawab sebagai anak, bisa menghargai orang lain, peduli kepada lingkungan, peduli kepada teman dan harus bisa melestarikan budaya Bali. Diharapkan kepada masyarakat bisa memilih gending rare yang bermanfaat seperti nilai pendidikan karakter dan amanat yang baik. Kepada Redaksi Bali TV supaya bisa memproduksi kembali gending rare yang berisikan nilai pendidikan karakter dan manat yang baik. Tetilikan puniki matetujon mangdane uning indik aji pangajah-ajah tata laksana miwah piteket sane wenten ring sajeroning gending rare sane kakaryanin olih Bali TV. Tetilik sane kaanggen ring tetilikan puniki inggih punika deskriptif kualitatif. Subjek tetiliknyane inggih punika gending rare sane kakaryanin olih Bali TV lan objek tetiliknyane inggih punika aji pangajah-ajah tata laksana miwah piteket. Kramaning mupulang data sane kaanggen ring tetilikan puniki inggih punika kramaning observasi, transkripsi miwah dokumentasi. Ring pikolih tetilikan wenten 18 aji pangajah-ajah tata laksana sane wenten ring gending rare Bali TV. Aji pangajah-ajah tata laksana sane pinih akeh inggih punika tresna ring panegara miwah swadarma. Aji pangajah-ajah tata laksana puniki pinih akeh saantukan aji pangajah-ajah tata laksana punika pinaka dasar mangdane setata maparilaksana becik anggen ngamargiang kahuripan ngantos riwekasan. Aji pangajah-ajah tata laksana sane pinih kidik inggih punika ngajinin anak tios, akeh madue reragragran, nenten nyagerang anak tios, demokratis, seneng ngwacen, miwah urati ring krama. Aji pangajah-ajah tata laksana punika kidik wenten ring pupulan gending rare Bali TV saantukan anake alit nenten prasida nglaksanayang aji pangajah-ajah tata laksana punika. Piteket sane wenten ring gending rare Bali TV inggih punika iraga mangdane bakti ring Ida Sang Hyang Widhi Wasa, setata nglaksanayang swadarma, urati ring sawitra miwah wewidangan, lan prasida nglestariang budaya Baline. Kaaptiang majeng ring krama mangdane prasida milihin gending rare sane mawiguna minakadi aji pangajah-ajah tata laksana miwah piteket sane becik. Majeng ring redaksi Bali TV kaaptiang mangdane prasida ngaryanang malih gending rare Bali sane madaging aji pangajah-ajah tata laksana miwah piteket sane becik.Kata Kunci : gending rare Bali TV This research aimed at knowing the value of character education and message in the gending rare production of Bali TV. The research design is a descriptive qualitative. Subject of this research was a gending rare production Bali TV and the object of this research was a value of character education and message. Data was gathered using observation method, transkription method and documentation method. The finding of the research showed in the gending rare production Bali TV be found 18 value of character. The much value of character education is a love homeland and responsibility. Value of character education many found because this value of character education it is important and should be implemented in the future. Value of character education at least is a tolerance, creative, independent, democratic, fond of reading, and social care. Value of character education at least because children can not implemented. The mesagge in the gending rare production Bali TV is a pray to god, responsibility as a children, respect for others, caring for the environment, social care, and preserving culture Bali. It is expected that the public can choose gending rare useful as value of character education and mesagge good. To redaction Bali TVcan production more gending rare containing value of character education and message good.keyword : gending rare Bali TV