TETILIK WANGUN LAN PIKENOH PENDIDIKAN GEGURITAN CUPAK GERANTANG - I KOMANG SUARJANA .; I Wayan Gede Wisnu, S.S., M.Si. .; Prof. Dr. I Nyoman Sudiana, M.Pd . (Jurnal Pendidikan Bahasa Bali Undiksha, 2015)
Penelitian ini bertujuan mendeskripsikan (1) Unsur yang membentuk Geguritan Cupak Gerantang, (2) nilai pendidikan yang ada dalam Geguritan Cupak Gerantang . Penelitian ini dirancang sebagai penelitian deskriptif kualitatif Subjek penelitian ini adalah naskah lontar Geguritan Cupak Gerantang. Objek penelitiannya adalah unsur yang membentuk geguritan Cupak Gerantang dan nilai pendidikan yang terdapat dalam geguritan Cupak Gerantang. Pengumpulan data dilakukan dengan menggunakan metode observasi dan dokumentasi. Metode analisis data yang digunakan adalah analisis kualitatif dan analisis dengan tahapan (1) reduksi data, (2) deskripsi data, (3) klasifikasi data, dan (4) penyimpulan. epupuh yaitu pupuh ginada, pupuh sinom, pupuh durma, pupuh pangkur, dan pupuh dandang gula. Kesalahan pada pupuh terdapat pada guru wilangan dan guru nding ndong. Nilai pendidikan yang terdapat dalam geguritan Cupak Gerantang adalah nilai etika anak terhadap orang tua, nilai pendidikan kepahlawanan, dan nilai pendidikan agama. Karena skripsi jurusan bahasa Bali menggunakan bahasa Bali, maka dilampirkan abstrak berbahasa Bali Tetilikan puniki matetujon nlatarang (1) wangun geguritan Cupak Gerantang , (2)pikenoh pendidikan sane wenten ring geguritan Cupak Gerantang. Tetilikan puniki nganggen palihan tetilik deskriptif kualitatif. Jejering ring tetilikan puniki lontar geguritan Cupak Gerantang. Penandang tetilik puniki wantah wangun lan pikenoh pendidikan geguritan Cupak Gerantang. Pamupulan data nganggen kramaning observasi lan dokumentasi. Kramaning data tureksa sane manggen ingih punika analisis kualitatif antuk pamargi (1) reduksi data, (2) deskripsi data, (3) klasifikasi data, lan (4) panyutetan. Pikolih tetilikan puniki nyantenang (1)wangun geguritan Cupak Gerantang marupa pupuh pupuh sakadi pupuh Ginada, Sinom, Durma, Pangkur lan Pupuh Dandang Gula.Kaiwangan ring pupuh punika wenten ring guru wilangan dan guru nding ndong. Indik wangun ceritanyane untengnyane wantah Rwa Bineda Ngawe Nangun Kerti, nganggen lelintihan kaajeng , praginanyane wenten I Cupak, I Gerantang, Benaru, lan Geruda. (2) pikenoh sane wenten wantah pikenoh susila, pikenoh kaprawiran, lan pikenoh agama. Kata kunci : wangun lan pikeoh pendidikan geguritan Kata Kunci : Kata kunci: analisis unsur dan nilai pendidikan geguritan This research aims to determine (1) the structure of Geguritan Cupak Gerantang, and the value of education in Geguritan Cupak Gerantang. This research is a type of research study of texts and uses descriptive qualitative program. Subject this research is text Geguritan Cupak Gerantang and object this research is forming element and value of education in Geguritan Cupak Gerantang. The data in this research that is in the form of text Geguritan Cupak Gerantang as primary data and information, record or supporting book as secondary data. In collecting the data, researchers used two methods, namely: (1) the method of observation, and (2) documentation. Analysis of the data used in this research is qualitative analysis. The results of this study indicate Geguritan Cupak Gerantang (1) element that forming Geguritan Cupak Gerantang Consist of five pupuh that is pupuh ginada, pupuh durma, pupuh sinom, pupuh pangkur, and pupuh dandang gula. In Geguritan Cupak Gerantang contain some deviation or lapses like guru wilang and guru nding ndong. Value of education in narativ contain in Geguritan Cupak Gerantang that is (1) value of child ethics to parent, (2) value of warrior education, and (3) value of religion education keyword : Keyword : analysis forming and value education