KAWENTENAN CAMPUHAN WARNA BASA (CAMPUR KODE) RING PEPARUMAN ST METU ASIH BANJAR MELAYANG, DESA SUMITA, GIANYAR - I MADE GEDE SEMARA PUTRA .; Dra. Made Sri Indriani, M.Hum. .; I Ketut Paramarta, S.S.,M.Hum. . (Jurnal Pendidikan Bahasa Bali Undiksha, 2015)
Tetilik puniki madué tetujon (1) Sumangdané prasida uning wentuk campuhan warna basa sané kanggén ring peparuman ST Metu Asih, Br. Melayang, Ds. Sumita, Gianyar. (2) Sumangdané prasida uning tetujon nganggén campuhan warna basa ring peparuman ST Metu Asih, Br. Melayang, Ds. Sumita, Gianyar. (3) Sumangdané prasida uning parindikan sané ngawinang campuhan warna basa kanggén ring peparuman ST Metu Asih, Br. Melayang, Ds. Sumita, Gianyar.Tetilik puniki maosang indik campuhan warna basa sané wénten ring peparuman ST Metu Asih Br. Melayang, Ds. Sumita, Gianyar. Tetilik puniki nganggé pahan tetilik deskriptif kualitatif. Tetilik puniki nganggé makudang-kudang tata cara mupulang data inggih punika pratiaksa, pabligbagan, miwah dokumentasi. Pikolih saking tetilik puniki inggih punika wantah campuhan warna basa sané marupa kruna “anggota, akhir tahun, bendahara, dll.” miwah lengkara “Bajetkan untuk semua lomba tujuh ratus lima puluh.Dll.” Tetujon campuhan warna basa kanggén inggih punika mangda dangan Penelitian ini bertujuan (1) untuk mengetahui bentuk campur kode yang digunakan dalam rapat ST Metu Asih, Br. Melayang, Ds. Sumita, Gianyar. (2) untuk mengetahui tujuan menggunakan campur kode dalam rapat ST Metu Asih, Br. Melayang, Ds. Sumita, Gianyar. (3) untuk mengetahui faktor-faktor yang menyebabkan campur kode digunakan dalam rapat ST Metu Asih, Br. Melayang, Ds. Sumita, Gianyar.Penelitian ini membahas tentang campur kode yang terdapat dalam rapat ST Metu Asih Br. Melayang, Ds. Sumita, Gianyar.Penelitian ini menggunakan rancangan penelitian deskriptif kualitatif. Penelitian ini menggunakan beberapa teknik pengumpulan data diantaranta: observasi, wawancara dan dokumentasi.Hasil dari penelitian ini adalah hanya campur kode yang berbentuk kata “anggota, akhir tahun, bendahara, dll.” dan campur kode yang berbentuk kalimat “Bajetkan untuk semua lomba tujuh ratus lima puluh. Dll.” Tujuan menggunakan campur kode adalah agar lebih mudah menjelaskan yang dibicarakan serta lawan bicara lebih mudah memahami yang dijelaskan. . Faktor yang menjadi penyebab campur kode digunakan dalam rapat adalah banyak generasi muda yang tidak mendalami bahasa Bali, adanya tingkatan dalam bahasa Bali, adanya pengaruh dari bahasa asing, serta banyak generasi muda yang mencontoh penggunaan campur kode dari lawan bicaranya, itulah yang menjadi faktor penyebab campur kode digunakan saat berbicara dalam rapat. Kata Kunci : Keberadaan campur kode This research has purpose (1) To know the form of code mixing used in ST Metu Asih’s meeting in Melayang neighborhood association, Sumita Village, Gianyar Regency. (2) To know the purpose of using code mixing in ST Metu Asih’s meeting in Melayang neighborhood association, Sumita Village, Gianyar Regency. (3) To know factors that cause code mixing was used in ST Metu Asih’s meeting in Melayang neighborhood association, Sumita Village, Gianyar Regency. This research discuss about code mixing emerged when conducting ST Metu Asih’s meeting. It also uses descriptive qualitative design. Additionally, it uses some data collection technique such as observation, interview, and documentation. The result of this research code mixing in the form of word “anggota, bendahara, atc.” and sentence “Bajetkan untuk semua lomba tujuh ratuh lima puluh. Atc.”The goal of using code mixing is to be easier to explain information and to be easier for the listener to understand. Factors that cause code mixing is used in meeting are most of young generation do not master Balinese language well, the existence of Balinese language level, the existence of effect of foreign language, and also most of young generation imitate the use of code mixing from interlocutor. Those are factors which become cause of why code mixing is used in ST Metu Asih’s meeting.keyword : The existence of code mixing